U petak pretežno sunčano te danju vrlo toplo, na kopnu i vruće

19:48 / 19.05.2022.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Od petka ne treba očekivati jutarnju svježinu i dnevnu vedrinu, na Jadranu ni jaku buru. Jutra će biti toplija, osobito od subote, kada će danju na kopnu još biti i vruće, ali i uz popodnevne pljuskove. Zatim uglavnom suho s povremenim oblacima te nižom, mnogima ugodnijom dnevnom temperaturom. Nestabilnije vjerojatno opet sredinom idućeg tjedna, gdje će prolazno zapuhati jugo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak pretežno sunčano te danju vrlo toplo, na kopnu i vruće

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti uglavnom sunčan, poslijepodne gotovo vruć, s najvišom temperaturom oko 30 °C. No jutro će još biti svježe, osobito na brodskom području, ali manje nego što je bilo u četvrtak.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, a poslijepodne u sjevernim predjelima više oblaka uz samo malu vjerojatnost za lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutro toplije nego u četvrtak, a danju vruće s najvišom temperaturom od 30 do 32 °C.

Kraj radnog dijela tjedna i na zapadu Hrvatske proteći će uz sunčano vrijeme, ali povremeno s visokim koprenastim oblacima. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, na otvorenom sjevernog Jadrana i jugoistočnjak. More većinom malo valovito. Iako će i po kotlinama gorske Hrvatske jutro biti osjetno svježije nego na moru, danju će biti toplije, na Kordunu i vruće.

U Dalmaciji sunčano, iako vjerojatno ne i sasvim vedro. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenom i sjeverozapadni, osobito poslijepodne. Najniža temperatura od oko 10 °C u zaobalju do 18 °C na otocima, a dnevna između 25 i 29 °C.

Podjednako i na sunčanom jugu Hrvatske, ali uz malo jači sjeverozapadni vjetar, osobito na otvorenom moru, koje će biti i umjereno valovito."

Sljedećih dana nestabilnije

"U subotu u unutrašnjosti pretežno sunčano i vruće, ali poslijepodne i nestabilnije - osobito u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj uz jači razvoj oblaka mjestimice pljuskove i grmljavinu, koji lokalno mogu biti izraženiji. Od nedjelje djelomice sunčano, uz više oblaka ponegdje još može pasti malo kiše. Dnevna temperatura niža.

Na Jadranu pretežno sunčano i vrlo toplo, a u nedjelju i ponedjeljak na obali ponegdje umjerena naoblaka i mogućnost za lokalni kratkotrajni pljusak. Vjetar sjeverozapadni i jugozapadni, a od nedjelje na sjeveru ujutro i bura.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!