U većinom topliju srijedu najprije česte oborine pa razvedravanje

19.04.2022.

19:36

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"I u nastavku travnja, pravo travanjsko - promjenjivo vrijeme, gotovo svakodnevno uz sunčana razdoblja i povremenu kišu, ali i postupno toplije, osobito od četvrtka, kad će ujutro na kopnu još biti slabog mraza.

Najčešće i najobilnije kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, u većini će krajeva vjerojatno biti u petak, na Jadranu i u drugom dijelu četvrtka. Tih će dana na Jadranu puhati jako jugo, a u većini unutrašnjosti vjetrovitiji će, uz jugozapadnjak, biti vikend.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTv/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U većinom topliju srijedu najprije česte oborine pa razvedravanje

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U srijedu u istočnoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, u noći i ujutro mjestimice s kišom, a zatim ponekim kratkotrajnim pljuskom. Potkraj dana razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Zbog oblaka, jutro manje hladno nego u utorak.

U noći će kiše još ponegdje biti i u središnjoj Hrvatskoj, a zatim postupno smanjenje naoblake. Kasno poslijepodne najviše sunca. Popodnevna temperatura oko 13 °C.

Na sjevernom Jadranu će se već ujutro razvedriti, a poslijepodne i u gorju, nakon još mjestimične kiše, u višim predjelima i slabog snijega. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura i istočnjak, poslijepodne će oslabjeti. Najniža temperatura od 0 °C u gorju do 9 °C na otocima, a poslijepodne na moru do 17 °C.

U noći i ujutro u Dalmaciji ponegdje kiša, zatim sa zapada postupno razvedravanje. Jugo će već u noći okrenuti na umjeren istočnjak i buru koji će sredinom dana oslabjeti i okrenuti na vjetar s mora. Umjereno valovito i valovito more u postupnom smirivanju. Najviša dnevna temperatura oko 17 °C.

Na jugu Hrvatske kiše će mjestimice biti do sredine srijede, a zatim smanjenje naoblake uz porast dnevne temperature i do 17 °C. Ujutro temperatura oko 9 °C. Umjereno do jako jugo ujutro će okrenuti na istočnjak i buru."

I dalje promjenjivo, ali toplije

"U četvrtak u unutrašnjosti noć i jutro bit će većinom vedri uz slab mraz. Danju s jugozapada postupno naoblačenje, a navečer u gorju i malo kiše. U petak pretežno oblačno povremeno s kišom, na istoku i u obliku pljuskova s grmljavinom, ali i sunčanim razdobljima. U subotu posvuda sunčanije, no ponegdje još kratkotrajna kiša. Temperatura u postupnom porastu.

Na Jadranu u četvrtak novo naoblačenje, kiša uglavnom u drugom dijelu dana, a u petak će biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Zatim smanjenje naoblake, ali u subotu lokalno još može biti malo kiše, ponajprije na riječkom području. U četvrtak jugo u jačanju na jako, u petak pak u slabljenju, najprije na sjevernom dijelu. Toplija jutra, dnevna temperatura bez veće promjene.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!