U nedjelju sunčano, ali još razmjerno hladno, ponegdje uz jaku buru

19.03.2022.

18:25

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"U nedjelju nam i kalendarski stiže proljeće, a na kopnu će nakon još - s obzirom na temperaturu i vjetar - dva više zimska dana, od utorka i temperatura biti viša - prava proljetna, koju mnogi priželjkuju. Pritom će porast biti izraženiji nego na Jadranu, kao što to u proljeće i bude.

I sunca će biti u izobilju, barem pet dana gotovo neprekidne vedrine, što znači i nastavak suha vremena, iako bi vjerojatno mnogi poželjeli kišu, osobito poljoprivrednici. Na Jadranu će biti sve više sjeverozapadnjaka, a sve manje bure, koja će do utorka mjestimice još biti jaka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetio je i na nedjeljni astronomski početak proljeća:

"Od nedjelje, dakle, nad nama uglavnom samo nebesko plavetnilo. Premda će temperatura zraka i vjetar neke još podsjećati na zimu - znajte da u u nedjelju u 16 sati i 33 minute astronomski počinje proljeće. S nadom da ćemo u njemu imati i kiše, a ne samo vedrinu i topline, kao sljedećih dana."

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju sunčano, ali još razmjerno hladno, ponegdje uz jaku buru

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu gotovo da i neće biti oblaka. No bit će ponešto vjetrovitije, uz većinom umjeren istočnjak i jugoistočnjak. Iako će jutarnja temperatura biti malo viša nego u subotu, danju će biti hladnije.

I u središnjoj Hrvatskoj vedrina, a vjetar slab i umjeren istočni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura od -4 do 1 °C, a poslijepodne većinom između 9 i 11 °C.

Malo niža danju u gorju, a malo viša na sjevernom Jadranu, uz sunce i vedrinu. Puhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, na Kvarneru i podno Velebita i jaka bura, uz većinom umjereno valovito more. Noću po kotlinama slab vjetar, a ujutro u Lici temperatura i do -6 °C.

Po broju sunčanih sati ni Dalmacija se u nedjelju neće razlikovati od ostatka zemlje. Iako lokalno može biti malo oblaka, pogotovo na otvorenom moru, dominirat će vedrina. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 12 i 14 °C. U noći i ujutro puhat će većinom umjerena bura i istočnjak, a zatim će slabjeti i poslijepodne, kao i u subotu, okrenuti na jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru jugoistočnjak.

Vjetar će podjednako mijenjati smjer i brzinu i na južnom Jadranu. Mjestimice jakih udara bit će u noći i ujutro, uz umjereno valovito i valovito more. Prevladavat će sunčano, no pogotovo na otvorenom moru vjerojatno još uz umjerenu naoblaku."

Stabilno do daljnjega

"U danima koji slijede na kopnu će sunca biti u izobilju, uz relativno brzi porast temperature. Najhladnije u ponedjeljak ujutro, uz mjestimice jači mraz, osobito po kotlinama, a u srijedu poslijepodne temperatura u nizinama već oko 17 °C.

I na Jadranu idući tjedan sunčano i postupno toplije, a puhat će umjerena do jaka bura, te osobito od utorka sjeverozapadnjak u poslijepodnevnim satima.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!