U većinom hladniju nedjelju još ponegdje oborine pa razvedravanje

19.02.2022.

17:40

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"U većinom hladniju nedjelju će oborine postupno prestati, najkasnije u južnijim hrvatskim krajevima, te će se djelomice razvedriti. No, ne zadugo jer već u ponedjeljak dolazi novo naoblačenje s kišom, ponegdje na kopnu i snijegom. Na Jadranu bi lokalno opet moglo biti problema zbog jakog juga i jugozapadnjaka te izraženijih pljuskova s grmljavinom. U sunčaniji utorak pak zbog jake bure, na udare i olujne, koja će prouzročiti probleme u prometu.

U nastavku sljedećeg tjedna stabilnije - većinom suho i barem djelomice sunčano, te i dalje razmjerno toplo, ali manje nego u ovom tjednu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U većinom hladniju nedjelju u početku još gdjegod oborine pa razvedravanje

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U nedjelju će na istoku Hrvatske još u noći i ujutro povremeno padati kiša, ponegdje moguće i susnježica i snijeg. Zatim prestanak oborina i postupno razvedravanje, a uz uglavnom slab vjetar temperatura će danju porasti do oko 10 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj prvi dio dana oblačnije, u noći povremeno uz kišu, a ponajprije u višim predjelima moguće i snijeg. Popodne će pak prevladavati sunčano, a umjeren jugozapadnjak puhat će mjestimice na sjeveru zemlje.

I u gorju i na sjevernom Jadranu ujutro će oborine postupno prestajati te će se razvedravati. No još će u noći u gorju mjestimice padati i susnježica i snijeg, a ponegdje se može stvoriti i tanji snježni pokrivač, koji će se već tijekom dana topiti. U noći će podno Velebita samo prolazno biti olujnih udara bure, koja danju slabi i okreće na većinom umjeren sjeverozapadnjak.

Sjeverozapadnjak će mjestimice u Dalmaciji biti i jak, a more umjereno valovito, ponegdje i valovito. U prvom dijelu dana promjenjivo, ponegdje s kišom, a zatim sunčanije uz popodnevnu temperaturu od 13 do 16 °C.

Promjenjiva naoblaka i povremena kiša najdulje će se zadržati na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će još u noći i ujutro puhati i umjereno do jako jugo, koje će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 9 do 12 °C, a dnevna oko 15 °C."

U ponedjeljak nove oborine pa stabilnije

"U ponedjeljak na Jadranu opet oblačnije i kišovitije, lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi i grmljavina te prolazno jako jugo i jugozapadnjak. Zatim stabilnije i većinom sunčano, no u utorak i vjetrovito, uz jaku buru i tramontanu, koja će u srijedu slabjeti.

Na kopnu u ponedjeljak također pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponajprije u gorju i snijegom. Zatim sunčanije, no ipak ne posve stabilno, pa samo lokalno uz više oblaka može biti slabih oborina. Utorak i razmjerno vjetrovit - mjestimice uz jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!