U petak razvedravanje i danju toplije, ali na istoku i jugu još u početku kiša

01.09.2022.

16:23

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon četvrtka - prvog dana klimatološkog računanja jeseni - pretežno oblačnog i razmjerno svježeg s povremenom mjestimičnom kišom, sljedećih će dana ponegdje u unutrašnjosti na jesen podsjećati magla, osobito u subotu ujutro, kad će biti i najsvježije. No, danju ponovno posvuda toplije te većinom sunčano, osim u petak i nedjelju, kad će u većini krajeva biti oblačnije, još ponegdje uz kišu, na Jadranu i poneki pljusak s grmljavinom, te u petak i mjestimice jaku buru, u nedjelju umjereno jugo. Početkom prvog školskog tjedna vjerojatno će opet biti i vruće, osobito na Jadranu, gdje će puhati sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A njegov kolega dr. sc. Marijan Tadin iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremio je detaljniju prognozu vjetra i valova za nautičare i ostale koji plove.


Ako ste pak željni preliminarne analize kolovoza, te još iznimnijeg ljeta i dosadašnjeg dijela godine, kao i sažete trenutačno najvjerojatnije prognoze za sljedeće mjesece - pogledajte najnoviji internetski Meteokutak HRT-a:

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak postupno razvedravanje i danju toplije, ali na istoku i jugu još u početku kiša

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti mjestimične kiše, pogotovo do sredine dana u najistočnijm krajevima, a zatim postupno smanjenje naoblake. Uz to će ostati razmjerno svježe s najvišom temperaturom zraka od 20 do 22 °C, a tom će osjetu pridonijeti i ponegdje umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj postupno razvedravanje koje je u najzapadnijim krajevima moguće već ujutro, pa lokalno može biti i kratkotrajne magle. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, a uz sunčana razdoblja najviša dnevna oko 23 °C.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, uz umjerenu do jaku buru. U gorskim predjelima djelomično razvedravanje, a po kotlinama ujutro može biti i magle. Jutarnja temperura od 10 °C u gorju do 21 °C na otocima, a najviša biti do 20 °C, na moru oko 27 °C.

U Dalmaciji tijekom jutra postupno razvedravanje sa zapada, a zatim će prevladavati sunčano. Puhat će bura i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 17 °C u zaobalju do 22 °C na otocima, a danju vrlo toplo. U unutrašnjosti Dalmaciji poslijepodne razvoj oblaka i mogućnost za malo slabe kiše ili pljusak.

Pljuskovi su još mogući i na jugu Hrvatske, gdje će se već prijepodne djelomice razvedriti pa temperatura zraka poslijepodne može porasti i do 28 °C."

Sljedećih dana stabilnije i ponovno danju toplije

"Da je počela klimatološka jesen, u danima koji slijede podsjećat će nas i mjestimična jutarnja magla na kopnu, osobito u subotu, kad će biti i najsvježije. U nedjelju će ponovno prolazno biti oblačnije i nestabilnije.

I na Jadranu u nedjelju mjestimična kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom te umjereno jugo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!