U svježiji utorak kiša česta, lokalno i obilnija, jugo i bura

01.05.2023.

17:10

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Utorak će biti pretežno oblačan i kišovit, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Ponegdje će biti i neverina, posebice u Dalmaciji. Na većem dijelu Jadrana puhat će umjereno i jako jugo, a na sjeveru bura.

U srijedu uglavnom bura, osobito podno Velebita na udare i olujna, a i u većini unutrašnjosti će biti umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Sa zapada slijedi postupan prestanak kiše i smanjenje naoblake.

Od četvrtka sve sunčanije, uz porast najviše dnevne temperature zraka, ali će jutra biti svježija, u unutrašnjosti uz ponegdje moguću kratkotrajnu maglu. Bura će slabjeti i već u četvrtak okretati na sjeverozapadni i zapadni vjetar.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U svježiji utorak kiša česta, lokalno i obilnija, jugo i bura

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno vrijeme, no još ujutro u Podunavlju sunčana razdoblja. Kiša je vjerojatnija u zapadnim predjelima, osobito od sredine dana, a navečer će je biti gotovo posvuda. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Najviša temperatura između 18 i 20 °C.

U oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj malo svježije. Mjestimična kiša već će od jutra padati uz granicu sa Slovenijom te na širem karlovačkom i sisačkom području, zatim i drugdje. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Sjeveverni i sjeveroistočni vjetar puhat će i u gorskim krajevima, dok će duž obale sjevernog Jadrana jugo i istočnjak okrenuti na buru i navečer jačati, pa će u noći podno Velebita biti i olujnih udara. Uz mnoštvo oblaka povremeno će padati kiša, ponegdje obilnija i praćena grmljavinom, osobito u Gorskom kotaru. Najviša temperatura od 14 °C u gorju do 18 °C na otocima.

Podjednako pa i malo toplije u pretežno oblačnoj Dalmaciji. Kiša te neverini uglavnom u prvom dijelu dana, a popodne su izgledna kraća sunčana razdoblja. Jako jugo, prema otvorenom moru na udare i olujno, od sredine dana će postupno slabjeti.

I na krajnjem jugu Hrvatske u početku još jako jugo, na otvorenome s olujnim udarima, pa će more biti valovito i jače valovito. Uz mnoštvo oblaka valja računati i na kišu, osobito u noći i prvom dijelu utorka, kad ponegdje može biti izraženijih pljuskova te grmljavine. Najviša temperatura oko 18 °C."

U srijedu još kiša i bura pa stabilnije


"U unutrašnjosti će, uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, kiše biti još i u srijedu, ali rjeđe, dok će sa zapada započeti djelomično razvedravanje. Prema petku sve sunčanije i danju toplije.

Uz sve više sunčana vremena i na Jadranu dnevna temperatura zraka prema petku u porastu. No srijeda još dosta nestabilna s kišom uglavnom u Dalmaciji, dok će na sjevernom Jadranu oblake rastjerivati bura, podno Velebita na udare i olujna. Bura će nakratko zahvatiti i dio srednjeg Jadrana, ali već u četvrtak će biti u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak i zapadnjak.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je  za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza, koju je pripremila njezina kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing..

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!