Cvjetnica još razmjerno topla, ali povremeno kiša, navečer jača bura

01.04.2023.

22:07

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Cvjetnica će još biti razmjerno topla, ali i promjenjiva, uz povremenu mjestimičnu kišu, na Jadranu lokalno praćenu i grmljavinom. Potkraj dana jačat će bura, a u višem gorju moguća je i susnježica i snijeg, koji će povremeno padati i u ponedjeljak.

Novi tjedan ipak stabilniji, osobito na Jadranu, no u većini unutrašnjosti su i dalje lokalno moguće povremene oborine. Bit će osjetno hladnije, od utorka ponegdje s jutarnjim "minusima" pa će biti potrebna zaštita bilja. Osjet hladnoće bit će dodatno pojačan umjerenim i jakim sjeveroistočnjakom, na Jadranu burom, ponegdje i olujnom, osobito u ponedjeljak i s orkanskim udarima te će zasigurno biti problema u prometu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U nedjelju još razmjerno toplo, ali promjenjivo, povremeno kiša, navečer jača bura

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U nedjelju prijepodne na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano, ujutro uz rijeke uz mogućnost za kratkotrajnu maglu. Popodne oblačnije, a mjestimice će biti i kiše, ponajprije u zapadnijim predjelima. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadnjak, a najviša temperatura oko 15 °C.

Podjednake temperaturne vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj. Prvi dio dana stabilniji i sunčaniji, a ujutro ponegdje može biti magle. Od sredine dana promjenjivije i nestabilnije, lokalno uz pljuskove, moguće i grmljavinu.

Mjestimične kiše, lokalno i grmljavine bit će i na zapadu zemlje. Sunčana razdoblja pak češća i dulja na sjevernome Jadranu uz popodnevnu temperaturu oko 17 °C. Jutarnja pak od 8 do 10 °C, u gorju između 2 i 4 °C, po kotlinama uz mjestimičnu maglu. Popodne će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak, a na moru jugo i južni vjetar okretati na buru koja će navečer jačati.

Bura će navečer zapuhati i u Dalmaciji, a prije nje jugozapadnjak i jugo uz uglavnom umjereno valovito more. Bit će djelomice sunčano, danju ugodno toplo, ali nestabilno uz pljuskove, lokalno i grmljavinu.

Podjednake vremenske prilike i na jugu Hrvatske - izmjenjivat će se sunčana i oblačnija razdoblja, lokalno će biti pljuskova, a veći dio dana puhat će umjereno jugo pa će temperatura porasti do 17 °C."

Vjetrovitiji i hladniji dani, na kopnu ponegdje uz oborine


"U novome tjednu na Jadranu stabilnije, ali vjetrovitije i osjetno hladnije. Puhat će jaka i olujna bura, posebice u ponedjeljak mjestimice i s orkanskim udarima pa će osjet hladnoće biti dodatno pojačan.


Na kopnu također hladnije i razmjerno vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak. Povremeno i mjestimice bit će oborina - slabih, ali osobito u gorju i u obliku susnježice i snijega. Od utorka pak osjetljivijim biljkama prijete jutarnji temperaturni minusi, ponajprije u predjelima gdje će noću biti manje oblaka.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!