U nedjelju uglavnom suho i barem djelomice sunčano

01.10.2022.

17:52

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Mnoge zasigurno veseli prestanak dugotrajnih i obilnih kiša, iako u nedjelju i početkom idućeg tjedna još neće biti sasvim stabilno, pa ni posve bez oborina. No, u većini Hrvatske bit će sunčanije nego prošlih dana.

Od srijede će prevladavati sunčano, na kopnu uz svježa jutra, sve češće praćena i maglom, pri čemu će vjetar u unutrašnjosti biti slab, a na Jadranu gdjekad umjeren sjeverozapadni i bura, u jutarnjim satima ponegdje i jaka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Osim toga, u vremenskoj prognozi potkraj "Dnevnika 2" te u emisijama "Vrijeme" nakon "Dnevnika 1" i "Dnevnika 3" dao je i sažetu analizu rujanske temperature i oborine, a detaljnija se može pročitati u najnovijem internetskom Meteokutku HRT-a:

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju uglavnom suho i barem djelomice sunčano

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Nedjeljno bi jutro ponegdje u Slavoniji, Baranji i Srijemu moglo osvanuti uz maglu. Danju pak sasvim druga slika - djelomice sunčano i razmjerno toplo uz slab do umjeren sjeverozapadnjak. Uglavnom suho vrijeme vjerojatno će mnoge obradovati.

Većinom suho bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali i umjereno oblačno. Ujutro ponegdje magla, a prema kraju dana, uz više oblaka, na sjeveru može biti malo kiše. Jutro zamjetno svježije nego u petak, a dnevna temperatura većinom od 19 do 23 °C.

U nastavku prvog listopadskog vikenda na zapadu zemlje će prevladavati sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Po kotlinama gorskih predjela te unutrašnjosti Istre mjestimice jutarnja magla. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, a more sjevernog Jadrana malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura od 8 °C u gorju do 16 °C na obali.

U Dalmaciji pretežno sunčano uz slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, te more u smirivanju na malo do umjereno valovito. Povoljne vremenske uvjete pratit će i za mnoge ugodno visoka dnevna temperatura - od 23 do 25 °C. Treba napomenuti da u unutrašnjosti Dalmacije ujutro lokalno postoji mogućnost magle.

Jutarnja magla moguća je i ponegdje na jugu Hrvatske, osobito u dolini Neretve. Nedjelja će biti sunčana i također ugodno topla. Prema otvorenom moru puhat će umjeren sjeverozapadnjak, u početku još i jači, uz umjerenu valovitost."

Stabilnije, ali posvuda ne i suho


"U prvom dijelu ponedjeljka prolazno će na kopnu biti malo kiše, zatim u nastavku tjedna barem djelomice sunčano, te ujutro svježe uz sve češće maglu. Vjetar većinom slab, na istoku do utorka povremeno umjeren sjeverozapadni, u gorju sjeveroistočni.

Na Jadranu će idući tjedan biti uobičajeno toplo za početak listopada te pretežno sunčano. Prolazno više oblaka bit će u ponedjeljak, lokalno možda i uz koju kap kiše, ponajprije na srednjem dijelju. Puhat će umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, koji će u srijedu oslabjeti.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koja se priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!