I ponedjeljak gotovo rekordno topao, samo ponegdje uz malo kiše

01.01.2023.

20:56

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"Prvi radni tjedan u novoj godini proteći će uz i dalje iznadprosječno visoku temperaturu zraka te uglavnom bez oborine. Malo kiše u ponedjeljak može pasti u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će je biti svakodnevno, no samo lokalno, povremeno i u malim količinama. Potkraj utorka i u noći na srijedu malo kiše vjerojatno će pasti i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj. Prema vikendu bit će nestabilnije, kiša rasprostranjenija.

Pritom će od srijede temperatura ipak niža, premda i dalje iznadprosječna, a mjestimice raste vjerojatnost i za maglu, koja se može pojaviti ne samo u unutrašnjosti, nego i na moru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I ponedjeljak gotovo rekordno topao, samo ponegdje uz malo kiše

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano, ujutro ponajprije u Posavini uz moguću maglu. Najniža temperatura od 5 °C na istoku regije do 10 °C na zapadu, a popodnevna čak do 19 °C uz povremeno umjeren jugozapadnjak.

Umjeren, mjestimice i jak jugozapadnjak puhat će i u središnjoj Hrvatskoj. I dalje temperatura znatno iznad prosječne, ponegdje je moguće i 20 °C, a i jutro će biti razmjerno toplo uz temperaturu oko 10 °C.

Najoblačnije će biti na zapadu zemlje, gdje mjestimice postoji mogućnost za malo kiše ili rosulje, ponajprije na širem području Rijeke i na obali podno Velebita. U gorju će puhati umjeren jugozapadni vjetar, u najvišim predjelima i jak, a na obali sjevernog Jadrana samo mjestimice umjeren vjetar južnih smjerova, pa će i more biti uglavnom malo valovito.

U Dalmaciji pretežno sunčano. Budući da će puhati uglavnom slab vjetar, ponajprije je ponegdje u unutrašnjosti ujutro moguća magla. U sjevernijim predjelima povremeno uz promjenjivu naoblaku vjerojatno će pasti i koja kap kiše.

Na jugu Hrvatske pak sigurno bez oborine te i dalje uz proljetni ugođaj - sunčanih sati bit će mnogo, vjetar uglavnom slab, a dnevna temperatura 15 ili 16 °C."

I dalje razmjerno toplo, ali ipak manje

"I idućih dana na Jadranu se nastavlja iznadprosječno toplo vrijeme. Oblačnije će biti na sjevernome Jadranu gdje svakodnevno postoji mogućnost za barem malo kiše, a mjestimično je u četvrtak moguća i ponegdje u Dalmaciji. Povremeno će puhati do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, a u noći i ujutro na moru lokalno je moguća i magla.

Mjestimična magla moguća je i u unutrašnjosti. Bit će promjenjivo, od srijede manje toplo, no i dalje uz iznadprosječne vrijednosti temperature. Kiše će biti ponajprije u utorak te u noći na srijedu u gorju i središnjoj Hrvatskoj.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!