U ponedjeljak prolazno naoblačenje, ponegdje i većinom malo kiše

18.09.2022.

17:02

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"U posljednjim danima ljeta neće biti posve stabilno. Kiša će ponegdje padati već u ponedjeljak, a na kopnu se ne može isključiti ni idućih dana. No bit će prostorno vrlo rijetka i kratkotrajna. Razmjerno hladna, u unutrašnjosti mjestimice i maglovita jutra podsjetit će na to da se približava jesen, a i dnevna temperatura zraka bit će osjetno niža od uobičajene za kraj ljeta. Malo će zatopliti tek potkraj tjedna - u prvima danima kalendarske jeseni. Na Jadranu će puhati povremeno slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, češće bura, u srijedu i četvrtak ponegdje i jaka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" sjetila se i 6. rođendana HRT METEO aplikacije:

"Detaljnije informacije o vremenu, temperaturi, mogućoj kiši i ostale važne meteorološke i prometne novosti možete uvijek saznati i s pomoću HRT METEO aplikacije, koja u ponedjeljak obilježava već šestu godinu postojanja. Njoj i ostalima koji imaju - sretan rođendan!"

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Tomislava Hojsak, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

 U ponedjeljak prolazno naoblačenje, ponegdje i većinom malo kiše

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U ponedjeljak ujutro na istoku Hrvatske bit će oblačno s kišom. Popodne će se naoblaka djelomice raskinuti, no ipak neće biti posve stabilno. Jutarnja temperatura oko 9 °C, a dnevna oko 16 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj prvi dio dana oblačnije, mjestimice s malo kiše, no, nažalost, novih 15 do 30 litara moglo bi pasti na poplavljenom području. Sredinom dana slijedi djelomično kidanje naoblake, ali i dalje na sjeveru treba očekivati pokoju kap kiše poslijepodne. Jutro toplije od nedjeljnog, a dnevna temperatura zraka 16, 17 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu također oblačnije u prvom dijelu dana, mjestimice i s kišom, češćom u gorju, dok bi ponegdje duž obale mogla izostati. Popodne pretežno sunčano. Umjeren do jak jugozapadni vjetar prijepodne će okretati na buru.

U Dalmaciju kiša stiže popodne s naoblačenjem sa sjevera. Češće će padati u unutrašnjosti, a na obali te osobito otocima mogla bi čak izostati. Prijepodne će puhati slabo do umjereno jugo, popodne bura, prolazno i jaka.

Na jugu Hrvatske veći dio dana pretežno sunčano, a tek prema večeri uz više oblaka postoji mogućnost za malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, navečer u okretanju na buru. Dnevna temperatura od 21 do 23 °C."

U nastavku tjedna stabilnije

"Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano, a prolazno s više oblaka malo kiše i dalje je moguće u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. U uvjetima vedrine i bez vjetra mjestimice će ujutro nastati i magla, a u gorju može biti i slabog mraza. Temperatura će biti niža od prosječne za kraj ljeta, osobito jutarnja.

Na Jadranu sunčanije i stabilnije nego na kopnu, u srijedu mjestimice s više oblaka. Slaba do umjerena bura, u srijedu će prolazno pojačati, a u Dalmaciji povremeno okretati na sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka niža od uobičajene, primjerenija sredini listopada, nego rujna.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!