U utorak oblačnije i svježije, bura pa jugo, oborine većinom na kopnu

18.04.2022.

16:37

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak će u unutrašnjosti nebom dominirati oblaci i sve češće kiša, koje će kasno poslijepodne i osobito navečer biti i na dijelu Jadrana, prijepodne djelomice sunčanoga, većinom uz jugo. Ponegdje u gorju padat će i snijeg.

U nastavku radnog dijela tjedna promjenjivo, ali i toplije, uz dosta sunčanih sati. No, valja računati na povremenu mjestimičnu kišu, vjerojatno najčešću potkraj četvrtka i tijekom petka, kada će na Jadranu puhati umjereno i jako jugo.

Osim daljnjeg porasta temperature, za vikend će osjećaju topline pridonijeti i vjerojatno stabilnije i sunčanije vrijeme.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak oblačnije i svježije, bura pa jugo, oborine većinom na kopnu

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu uz slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar prevladavat će oblačno. Povremene kiše bit će uglavnom poslijepodne, osobito u zapadnim predjelima i Posavini. Najniža temperatura od 2 do 4 °C, najviša oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura zraka bez većeg dnevnog hoda - između 4 i 10 °C. Prevladavat će oblačno i povremeno će padati kiša, osobito u noći na srijedu. Vjetar većinom slab.

Kiše će uz mnogo oblaka biti i na zapadu zemlje, najprije u Lici i Gorskom kotaru, ali prema večeri i na sjevernom Jadranu, dok će u gorju biti i susnježice te snijega. Slaba do umjerena bura već će prijepodne okrenuti na jugo i jugozapadnjak te malo pojačati. Najniža temperatura zraka od -1 °C u unutrašnjosti do 9 °C na otocima, najviša oko 8 °C u gorju do 16 °C na moru.

U Dalmaciji toplije, ujutro djelomice sunčano uz slabu i umjerenu buru. S okretanjem bure na umjereno jugo stizat će sve više oblaka, a kiša slijedi tek kasno poslijepodne i u noći na srijedu. U unutrašnjosti, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, može biti i snijega.

Nakon djelomice sunčanog jutra i slabe te umjerene bure, na krajnjem jugu Hrvatske nastavak utorka bit će oblačniji. Navečer mjestimice kiša i zapuhat će jugo, uz more malo do umjereno valovito. Najniža temperatura zraka od 7 do 10 °C, u zaobalju niža, a najviša od 14 do 16 °C."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"Na kopnu će se naoblaka u srijedu raskidati, no još valja računati na lokalno malo kiše ili pokoji pljusak. Četvrtak će na sjeveru biti najsunčaniji i uglavnom suh, a u petak stiže novo naoblačenje s kišom. Vjetar će većinom biti slab. Temperatura zraka u porastu.

I na Jadranu toplije, ali također neće biti stabilno. Do četvrtka će uz promjenjivu naoblaku povremene kiše biti uglavnom u Dalmaciji dok će sjeverni Jadran biti sunčaniji. Nakon umjerene bure u drugoj polovini radnog tjedna zapuhat će umjereno i jako jugo, pa će u petak često biti kiše, ponegdje na srednjem i južnom Jadranu obilnije.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!