21:36 / 18.04.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U ponedjeljak promjenjivo i malo manje hladno

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

"Veći dio idućeg tjedna promjenjivo i nestabilno, često s kišom, ponegdje i u obliku pljuskova, osobito do četvrtka. Pritom će umjerene i jake bure biti još većinom do utorka ujutro, a u srijedu i četvrtak puhat će podjednako jako jugo, na kopnu jugozapadnjak. Krajem tjedna manje vjetrovito te uglavnom suho, pa i pretežno sunčano, posebice na Jadranu. Temperatura zraka bit će u porastu pa će krajem tjedna u većini krajeva vjerojatno biti oko prosječnih vrijednosti za ovo doba godine.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Razmjerno hladno travanjsko vrijeme prilično je rijetka pojava posljednjih desetljeća. Uostalom, koliko nam je u prosjeku toplije nego prije, i kada više, kada manje - može se spoznati u najnovijem internetskom Meteokutku HRT-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima, te najnoviji tekst o mrazu i štetama od elementarnih nepogoda u RH posljednjih godina.

U ponedjeljak promjenjivo i manje hladno

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, osobito u zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, a najviša dnevna, malo viša od nedjeljne - uglavnom od 10 do 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj dnevna tempertura malo niža nego na istoku. Bit će većinom oblačno, ponegdje s kišom, a sredinom dana mjestimice su moguća i kraća sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab sjeverni.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, mjestimice s kišom, a u gorskim krajevima oblačnije i kišovitije, u najvišim predjelima još uz mogućnost za malo susnježice ili snijega. Uz obalu će u noći i ujutro puhati umjerena i jaka bura koja će već prijepodne oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 5 i 9 °C, a najviša dnevna od 6 do 8 °C, na moru između 13 i 15 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimice će biti kiše, a moguć je i poneki pljusak, osobito u njezinoj unutrašnjosti. ujutro slaba do umjerena bura, a zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 16 °C.

Podjednaka će temperatura zraka biti i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenljivu naoblaku ponegdje biti kiše, a mogući su i lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, uz obalu jugozapadni."

U nastavku tjedna promjenjivo

"Idućih dana na kopnu promjenjivo, mjestimice s kišom, a povremeno su mogući i lokalni pljuskovi. Bit će i sunčanih razdoblja, osobito u srijedu, a temperatura zraka postupno će rasti, posebice od sredine tjedna, kada će biti i sve izraženije južine.

I na Jadranu promjenjivo i nestabilno, ali s više sunčanog vremena. Mjestimice će biti kiše, a u utorak na južnom dijelu i pljuskova s grmljavinom, koji su od srijede mogući i duž većeg dijela obale. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, još u utorak na sjevernom dijelu u početku bura. U srijedu će zapuhati jugo i jugozapadnjak koje će jačati, pa će u četvrtak mjestimice biti i jako.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!