Srijeda još razmjerno topla, uz dosta jutarnje magle pa vedrine, jača bura

18.10.2022.

21:38

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"I u nastavku tjedna mjestimice će biti prijepodnevne magle, ne samo u kontinentalnom području, nego i na Jadranu. Pritom će u srijedu još biti razmjerno stabilno i iznadprosječno toplo, na Jadranu vedro i mirno, a i u unutrašnjosti uz dosta sunčanih sati.

Od četvrtka promjenjivije, svježije i vjetrovitije, najprije uz sjeverni vjetar, na Jadranu buru, zatim jugo, ali i dalje barem djelomice sunčano. Prognoze još nisu pouzdane, ali svakako valja računati na za vikend veliku vjerojatnost oblačnijeg vremena te nakon dvadesetak dana uglavnom suhog vremena - na mjestimičnu kišu, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Srijeda još razmjerno topla, uz dosta jutarnje magle pa vedrine, jača bura

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "I u srijedu na istoku Hrvatske ujutro magla, no neće se dugo zadržavati. Danju uglavnom sunčano. Vjetar slab, zatim umjeren sjeverni i sjeverozapadni, osobito izražen u Podunavlju. Najniža temperatura od 6 do 8 °C, najviša oko 22 °C.

Podjednako toplo i stabilno u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne ponegdje gusta magla, a niskih oblaka moglo bi biti i krajem dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni.

U gorju će popodne zapuhati sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu umjerena, pod Velebitom jaka bura. Prijepodne mjestimice magla, osobito gusta i česta u gorskim kotlinama. U noći na četvrtak u Gorskom kotaru može pasti poneka kap kiše. Ujutro u gorju oko 7 °C, na moru oko 15 °C, a danju većinom od 20 do 25 °C.

U pretežno sunčanoj Dalmaciji ujutro mirno, ponegdje opet može biti magle i sumaglice te niskih oblaka. Popodne umjerena, ponegdje i jaka bura te sjeverni vjetar pa će more uglavnom biti umjereno valovito. Najniža temperatura oko 10 °C u unutrašnjosti, na obali i otocima od 13 do 17 °C. Najviša od 23 do 26 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno vedro i veći dio dana mirno ili uz slab sjeveroistočni vjetar. Navečer će jačati bura. Ujutro je moguća magla, osobito u dolini Neretve. Danju razmjerno toplo s temperaturom između 22 i 25 °C."

Od četvrtka svježije


"Idući dani na kopnu će biti će relativno stabilni uz tek prolazno više oblaka u hladniji četvrtak. U petak će zapuhati jugozapadnjak s kojim će opet biti toplije, ali i nestabilnije. Mjestimična kiša najizglednija je u subotu - i to ponajviše u gorju.

I na Jadranu u subotu promjenjivo s jakim jugom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom, do tada uglavnom sunčano, osboito u Dalmaciji. Bura će oslabjeti u četvrtak, u petak će okrenuti na jugo s kojim će stići i oblaci na sjeverni Jadran.",  prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!