U četvrtak hladnije, povremena kiša, ponegdje i snijeg, razmjerno vjetrovito

18.01.2023.

18:55

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Idućih će dana u unutrašnjosti Hrvatske dominirati oblaci. Povremeno će padati snijeg, ne samo u gorju nego i u nizinama, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu te unutrašnjosti Dalmacije bit će i kiše. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bit će primjerenija dobu godine od one prošlih dana i tjedana.

I na Jadranu će se osjetiti dašak zime, pri čemu će duž većeg dijela oblake, osim pada temperature zraka, osjet hladnoće pojačavati umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna. Povremene kiše bit će većinom na jugu Dalmacije. No u četvrtak kiša uzduž većeg dijela obale, ponegdje izraženija i praćena grmljavinom, dok će na sjevernom Jadranu u petak biti i snijega nošenog burom.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak hladnije, povremena kiša, ponegdje i snijeg, razmjerno vjetrovito

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U četvrtak će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno i kišovito vrijeme. Od sredine dana na zapadu Slavonije bit će i snijega. Zatim postupan prestanak oborina, popodne i smanjenje naoblake. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Središnja Hrvatska
oblačna. U noći će padati kiša, no zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prolazno i jak, s kojim će prema jutru kiša prelaziti u susnježicu i snijeg. Popodne postupan prestanak snijega, navečer i kidanje naoblake, najprije na istoku.

Oblaka neće nedostajati ni na zapadu Hrvatske. Pritom u gorju snijeg i novi snježni pokrivač, dok će duž obale lokalno biti izraženijih pljuskova i grmljavine. Snijega će biti i ponegdje na sjevernom Jadranu, osobito u Istri. Zapuhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare i olujna.

Uz promjenjivu naoblaku kiša će padati i u Dalmaciji, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a u unutrašnjosti može biti i snijega, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Više sunčanih razdobljau drugom dijelu dana. Puhat će većinom umjeren do jak jugozapadni vjetar i jugo.

Vjetrovit će biti i krajnji jug Hrvatske, prijepodne uz povremeno i olujan jugozapadnjak. More stoga jače valovito, gdjegod i uzburkano. Naoblaka umjerena i povećana, povremeno uz kišu, češću rano ujutro kada je i najveća vjerojatnost za lokalno obilniju kišu i grmljavinu."

Hladnije, bura, povremene oborine

"Idući dani na kopnu većinom oblačni i povremeno uz susnježicu i snijeg, osobito u gorju. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s kojim će stizati i hladniji zrak.

Na Jadranu
će puhati bura, umjerena i jaka, podno Velebita sa petka na subotu i olujna. Naoblaka će biti promjenjiva uz kišu uglavnom na jugu Dalmacije, a u petak će ponegdje na sjevernom Jadranu biti i snijega nošenog burom.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!