I u utorak stabilno - pretežno sunčano i ugodno toplo, ujutro ponegdje magla

17.10.2022.

23:17

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a

mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a

Foto: Vrijeme / HRT

"Do srijede u unutrašnjosti stabilno - barem djelomice sunčano i iznadprosječno toplo, ujutro i dio prijepodneva s maglom i niskim oblacima. Od četvrtka osjetno svježije, a magla će biti rijetka pojava. U subotu prolazno naoblačenje mjestimice s kišom uz postupan porast temperature zraka.

Na Jadranu do petka pretežno sunčano i danju ugodno toplo, ali uz umjerenu i jaku buru potkraj srijede i u četvrtak. Za vikend pak umjereno i jako jugo te promjenjivo, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u utorak stabilno - pretežno sunčano i ugodno toplo, ujutro ponegdje magla

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak na istoku Hrvatske pretežno sunčano i stabilno. Ujutro i dio prijepodneva mjestimice magla i niska naoblaka. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, a najviša dnevna između 20 i 22 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutarnja magla ponegdje smanjivati vidljivost i ispod 200 metara. Tijekom dana pretežno sunčano.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano, ali ujutro i prijepodne u gorskim krajevima mjestimice može biti guste magle i niskih oblaka. Vjetar većinom slab jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, uz obalu između 11 i 15 °C, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 23 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i danju ugodno toplo, u njezinoj unutrašnjosti sredinom dana i poslijepodne mjestimice s umjerenom naoblakom. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, uz obalu između 13 i 17 °C, a najviša dnevna uglavnom od 23 do 25 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčanog vremena. Puhat će povremeno umjeren do jak sjeverozapadni vjetar pri čemu će more biti malo do umjereno valovito".

I dalje razmjerno stabilno


"Idućih dana na kopnu stabilno - barem djelomice sunčano, u srijedu ujutro mjestimice s maglom ili niskim oblacima, a ponegdje može biti slabe kiše ili rosulje. Vjetar većinom slab, u srijedu povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka u srijedu bez veće promjene, zatim u četvrtak i petak osjetno niža.

Na Jadranu pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Potkraj srijede zapuhat će bura koja će jačati pa će u četvrtak mjestimice biti jaka do olujna. U petak će zapuhati mjestimice umjereno jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koju je Tomislava Hojsak, dipl. in. iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", emitiranu u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!