U nedjelju pretežno suho, sunčano i toplije

16.09.2023.

19:36

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Iznadprosječna toplina obilježit će i posljednji tjedan kalendarskog ljeta. Štoviše, u nedjelju i ponedjeljak ponegdje će čak biti i vruće, a nakon jutarnje magle i pretežno sunčano. Pritom su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, a tijekom promjenjivog utorka u većini krajeva. Od srijede sunčanije, a u petak ponovno uglavnom oblačnije i nestabilnije.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju pretežno suho, sunčano i toplije

Galerija
Tomislava Hojsak, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U nedjelju će na istoku Hrvatske biti vrlo toplo, tek rijetko i vruće, uz temperaturu od 28 do 30 °C. Prevladavat će sunčano, ujutro samo rijetko uz kratkotrajnu maglu. Popodne će nakratko zapuhati umjeren jugoistočni vjetar.

Jutarnje magle mjestimice će biti i u središnjoj Hrvatskoj, a uz dnevni razvoj popodne i ponešto oblaka. Prevladavat će sunčano, pa će temperatura s jutarnjih 13, 14 °C, popodne porasti na 28 °C. 

I u gorju i na sjevernom Jadranu dosta sunca i ponešto oblaka, uz čiji će jači dnevni razvoj kratkotrajni pljusak biti moguć ponajprije u unutrašnjosti Istre te u gorskim predjelima. Ujutro po kotlinama kratkotrajna magla. Poslijepodne će mjestimice zapuhati umjeren jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura od 24 do 28 °C. 

Nedjelja i u Dalmaciji pretežno sunčana. Zapuhat će sjeverozapadni vjetar, popodne uz obalu i umjeren zapadni te jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 22 °C, u unutrašnjosti oko 16 °C, a dnevna od 28 do 30 °C.

I na otvorenom moru južnog dijela Jadrana puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu popodne zapadni i jugozapadni, a ujutro mjestimice burin. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme danju će biti vrlo toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka od 27 do 29 °C."


U ponedjeljak sunčano i još toplije pa nestabilnije

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Na kopnu će još u ponedjeljak prevladavati sunčano, no sa zapada će tijekom dana stizati sve više oblaka. Zapuhat će jugozapadni vjetar, a temperatura još malo porasti, pa će ponegdje opet biti vruće. U utorak nestabilno, lokalno s pljuskovima i grmljavinom uz malo nižu temperaturu, a u srijedu djelomice sunčano i uglavnom suho.

I na Jadranu će početak novog tjedna obilovati sunčanim vremenom, uz postupno naoblačenje sa zapada. Zapuhat će jugo, najprije na sjeveru, a u utorak i drugdje duž obale, pri čemu će lokalno na sjevernom i srednjem dijelu biti i pljuskova praćenih grmljavinom. U srijedu ponovno sunčano te uglavnom suho, a pod Velebitom će nakratko zapuhati i bura.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!