U srijedu većinom sunčano i vruće, uz jugozapadnjak i jugo

16.08.2022.

17:53

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"U srijedu i četvrtak vrijeme onima osjetljivijima na vrućinu neće odgovarati jer će uz prevladavajuće sunčane sate najviša dnevna temperatura zraka opet ponegdje biti i viša od 35 °C. No, već u noći na petak i tijekom petka promjenjivo uz čestu kišu, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, te pad temperature zraka pa će sljedećih dana biti manje vruće i barem djelomice sunčano vrijeme.". sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu većinom sunčano i vruće, uz jugozapadnjak i jugo

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano. Uz slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar jutarnja temperatura slična današnjoj, a najviša dnevna oko 33 ili 34 °C.

Vruće će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz najvišu temperaturu zraka između 32 i 34 °C. Prevladavat će sunčano, poslijepodne uz slab razvoj oblaka.

Umjerenog razvoja oblaka može biti u gorju, ponajprije u Gorskom kotaru te u unutrašnjosti Istre, uz malu vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak. Prevladavat će sunčano. Vjetar slab do umjeren, uglavnom jugozapadni i zapadni, prema otvorenom i jugoistočni. Nakon razmjerno svježeg jutra, najviša temperatura u gorju između 27 i 30 °C, na moru od 30 do 32 °C.

Na srednjem Jadranu sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije od sredine dana slab razvoj oblaka. Bit će vruće uz temperaturu na obali i otocima između 30 i 32 °C, u unutrašnjosti 33 ili 34 °C. Ujutro burin, danju slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom jugoistočni vjetar uz malo valovito more.

Na jugu Hrvatske sunčano i vruće uz temperaturu između 30 i 33 °C. Ujutro burin, danju slab do umjeren jugozapadni i zapadni, krajem dana sjeverozapadni vjetar."

U četvrtak većinom novi toplinski val pa nestabilnije i manje toplo


"U četvrtak na kopnu pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće - najtoplije ovaj tjedan. Prema kraju dana postupan porast naoblake sa zapada, a u noći mjestimice kiša, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijima. U petak promjenjiva naoblaka, još mjestimice kiša uz osvježenje, a manje vruće bit će i u barem djelomice sunčanu subotu.

Na Jadranu u četvrtak sunčano i vruće uz umjeren jugoistočni vjetar. U noći na peta mjestimice kiša te pljuskovi i grmljavina, moguće izraženiji, najprije na sjevernom dijelu,. U petak promjenjivo i nestabilno još uz poneki pljusak, a u subotu ponovno pretežno sunčano i vruće, ali manje nego u četvrtak."", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!