U utorak promjena, ponegdje i uz olujna nevremena

16.08.2021.

18:50

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

Nakon toplinskog vala koji je nekima djelovao na zdravlje i jednog od najtoplijih desetodnevnih razdoblja u povijesti mjerenja između 7. i 16. kolovoza, ponegdje čak i rekordno toplog, kao primjerice u Kninu i Splitu - slijedi razmjerna brza, nagla i kratkotrajna, ali prilično žestoka promjena vremena, lokalno i uz olujna nevremena. Za sredinu kolovoza - i klimatološki i po pučkoj meteorologiji - ništa neobično, ali nekima bi moglo biti prilično neugodno.

Već u noći na utorak te posebice tijekom utorka bit će čestih, mjestimice i obilnih pljuskova s grmljavinom, ponegdje i tučom, a uglavnom su na Jadranu moguće i pijavice. Naravno, u mnogim će krajevima zapuhati i prolazno jak, na udare vjerojatno i olujni vjetar, a najjača i najdugotrajnija bit će bura na sjevernom Jadranu, osobito podno Velebita, gdje će biti i ograničenja u prometu. Pritom će u većini Hrvatske prilično osvježiti, ponajviše u sjevernim kopnenim krajevima, gdje će poslijepodnevna temperatura zraka biti i za više od 10 °C niža nego u ponedjeljak.

U srijedu slijedi stabilizacija vremena, poslijepodne i slabljenje bure. No, ponegdje će još biti kiše i grmljavine, osobito na južnom i dijelu srednjeg Jadrana, te u unutrašnjosti Dalmacije i u gorju.

Od četvrtka pak opet većinom suho, sunčano i toplije, ponegdje i vruće - najprije u južnijim hrvatskim krajevima, za vikend i u sjevernijima.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U utorak promjena, ponegdje i uz olujna nevremena

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "Utorak će na istoku Hrvatske biti osjetno svježiji od ponedjeljka - poslijepodne i za više od 10 °C. A prije osvježenja - pljuskovi i grmljavina, ponegdje vjerojatno i nevrijeme.

U središnjoj Hrvatskoj nestabilno već u noći, te osobito prijepodne, uz i dalje povremeno umjeren i jak sjeveroistočnjak. Poslijepodne će biti većinom suho, sunčanije i mirnije.

U gorju i na sjevernom Jadranu mjestimice obilniji pljuskovi i grmljavina. Zapuhat će često umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima, osobito podno Velebita.

Umjerena do jaka bura će od podneva biti sve češća i u Dalmaciji, a prije nje uz obalu još uglavnom jugo, te barem djelomice sunčano. Poslijepodne pljuskovi s grmljavinom, lokalno uz mogućnost nevremena - i to vjerojatno češće u unutrašnjosti. Nakon još jedne neugodno tople noći i dan će biti većinom vruć, ali ipak ne kao prošli.

Najveća opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje bit će na jugu Hrvatske, uz veći dio utorka suho i pretežno sunčano vrijeme, te uglavnom umjereno jugo i umjereno valovito more."

U srijedu još ponegdje kiša pa opet stabilnije

"Na jugu Jadrana će lokalnih pljuskova i grmljavine biti u noći i tijekom srijede, kada je još poneka nestabilnost moguća i na srednjem Jadranu. Na većinom sunčanom sjevernom dijelu će nevolje nekima prouzročiti jaka, na udare i olujna bura. Od četvrtka opet mirnije, uz umjerenu buru i maestral, te sunčanije i toplije, većinom i vruće.

I na kopnu ponovno stabilnije, uz porast dnevne temperature, ali i razmjerno svježa jutra. Malo kiše može pasti uglavnom u srijedu u gorju i osobito unutrašnjosti Dalmacije.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!