U utorak oblačnije i većinom manje toplo, uz lokalno izraženije pljuskove

16.05.2022.

16:15

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"I sljedećih će se dana na južnom i srednjem Jadranu nastaviti sunčano vrijeme i većinom iznadprosječno toplo, a u sjevernije krajeve u utorak stiže promjena! Povremeno će padati kiša, lokalno i izraženija, praćena grmljavinom, a i temperatura će se malo sniziti.

Poslijepodnevni lokalni pljuskovi mogući su i u sunčaniju te danju osjetno svježiju srijedu, ali uglavnom u najzapadnijim krajevima. Na Jadranu će prolazno zapuhati umjerena bura, podno Velebita i jaka.

U četvrtak i petak jutra će biti razmjerno svježa, osobito u kopnenom području, no uz većinom sunčano vrijeme u nastavku tjedna bit će sve toplije.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U utorak oblačnije i većinom manje toplo, uz lokalno izraženije pljuskove

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo i nestabilno. Povremeno će padati kiša, a od sredine dana uz najvišu temperaturu oko 27 °C, lokalno su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj vjetar većinom slab, samo prolazno i umjeren sjeveroistočni. U prvom dijelu dana većinom oblačno, mjestimice s kišom, a popodne, unatoč češćim sunčanim razdobljima i temperaturom između 25 i 28°C, još valja računati na mjestimice izraženije pljuskove.

Na otocima sjevernoga Jadrana djelomice sunčano, a na obali, u Istri te gorju oblačnije uz mjestimičnu kišu, uglavnom u drugom dijelu dana lokalno izraženiju i praćenu grmljavinom. Vjetar većinom slab, a najviša temperatura između 23 i 27°C.

U Dalmaciji će biti malo toplije, uz više sunčanih razdoblja, osobito prijepodne. U drugom dijelu dana u unutrašnjosti lokalno jači razvoj oblaka i pljuskovi. Zapuhat će do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Slabog do samo umjerenog jugozapadnjaka i sjeverozapadnjaka bit će i na krajnjem jugu Jadrana pa će more i dalje biti mirno ili malo valovito. Ujutro je moguća magla, a danju će, uz većinom sunčano vrijeme, najviša temperatura zraka biti između 26 i 28 °C."

Prolazno svježije uz poneki pljusak pa stabilnije i toplije

"U danju svježiju srijedu na kopnu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, oblaci će se polako razilaziti, no u gorju i središnjoj Hrvatskoj mogući su poslijepodnevni pljuskovi. Zbog vedre noći i smirivanja vjetra najniža jutarnja temperatura vjerojatno će biti u četvrtak, a u petak danju ponovno vrlo toplo i vruće.

Na Jadranu se dnevne vrijednosti neće mnogo mijenjati, no nakon slabljenja umjerene i jake bure, od četvrtka će jutra biti manje topla. Volite li i priželjkujete sunčano vrijeme, sredina i kraj radnog tjedna bit će za vas idealni.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Sviličić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!