19:40 / 16.05.2021.

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U ponedjeljak najprije česta kiša pa razvedravanje

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HRT / HRT

"Nestabilno i promjenjivo vrijeme, povremeno i kiša, pratit će nas, čini se, veći dio novoga tjedna, a ni porast tlaka najvjerojatnije neće donijeti potpunu stabilizaciju u drugom dijelu tjedna.

Lokalni pljuskovi izgledni su svaki dan, a gotovo posvuda će kiše biti uz prolazno naoblačenje s utorka na srijedu te vjerojatno krajem tjedna. Na Jadranu sunčanije nego na kopnu, ali ne i stabilno, uz najmanju vjerojatnost za pljuskove u četvrtak i petak.

Povremeno će puhati sjeverni, sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, u srijedu na Jadranu i bura, a u petak okreće na jugo. Pritom će temperatura varirati ovisno o količini kiše i oblaka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U ponedjeljak najprije česta kiša pa razvedravanje

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Ponedjeljak će na istoku Hrvatske početi oblačno s kišom i grmljavinom, a popodne slijedi prestanak i djelomično razvedravanje. Jugozapadnjak će pojačati prije prolaska fronte, zatim naglo okrenuti na sjeverozapadni vjetar, prolazno s olujnim udarima.

U središnjoj Hrvatskoj već će prijepodne zapuhati jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Prevladavat će oblačno s kišom i lokalno jačim pljuskovima s grmljavinom. Popodne prestanak kiše i razvedravanje, ali unatoč suncu svježije.

I na zapadu prvi dio dana oblačno s kišom i grmljavinom, osobito u Gorskom kotaru te na riječkom području, gdje će pasti obilna kiša. Popodne smirivanje i razvedravanje, najprije na moru. Umjeren i jak jugozapadni vjetar, mjestimice s olujnim udarima, popodne će slabjeti i okretati na sjeverni, duž obale  sjevernog Jadrana kratkotrajno i buru.

U prvom dijelu dana uz promjenljivu naoblaku mjestimice je poneki pljusak s grmljavinom moguć i u Dalmaciji, osobito sjevernoj, a popodne uglavnom u unutrašnjosti. Umjeren do jak jugozapadni i zapadni vjetar te jugo popodne u slabljenju, a umjereno valovito more u smirivanju.

I na jugu Hrvatske prijepodne više oblaka, tek rijetko i pljusak, a popodne sunčanije. Umjereno do jako jugo slabjet će prema kraju dana, a s vjetrom i umjereno valovito more. Temperatura podjednaka nedjeljnoj ili malo viša."

I dalje promjenjivo

"Nastavlja se nestabilno i promjenjivo vrijeme. U utorak će pljuskova vjerojatno biti samo na zapadu unutrašnjosti, uz jače naoblačenje s utorka na srijedu kišovito posvuda, a u četvrtak će kiše biti najmanje. Puhat će sjeverozapadni i sjeverni vjetar, još u utorak u južnim krajevima jugozapadnjak. Jutra malo svježija, a u srijedu i dnevna temperatura malo niža.

Ni na Jadranu neće biti posve stabilno, osobito na sjevernom dijelu, a uz jače naoblačenje pljuskovi će se u noći na srijedu proširiti i na Dalmaciju. U četvrtak kiša može izostati, čak i na sjeveru. Puhat će jugozapadnjak i južni vjetar, a u srijedu će prolazno ojačati bura i sjeverozapadnjak. Temperatura u srijedu malo niža.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!