U subotu hladnije, još povremene oborine, ponegdje jaka i olujna bura

17.12.2022.

08:13

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Vrijeme uoči posljednje nedjelje došašća donijet će nam više božićnog meteorološkog ugođaja nego sam Božić, što i nije neko iznenađenje sudeći po prošlim godinama. U oblačnu subotu mjestimice kiša i snijeg uz osjetan pad temperature, od nedjelje djelomice sunčano i osjetno hladnije, u nizinama ujutro oko -4 °C, u gorju i do -10 C, ponegdje s maglom, mrazom, ali većinom slabilno. U drugom dijelu tjedna zatopljenje.

Na moru uglavnom suho i djelomice sunčano. Malo kiše ipak bi moglo pasti u srijedu i četvrtak ponegdje na sjevernom dijelu, no glavnina kiše u ovih 7 dana past će do sredine subote. Jaka bura s olujnim udarima oslabjet će u ponedjeljak i do tada će pojačavati dojam hladnoće, osobito na sjevernom Jadranu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu hladnije, još povremene oborine, ponegdje jaka i olujna bura

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Subota će na istoku Hrvatske biti pretežno oblačna, ponegdje uz slabu kišu, osobito ujutro na zapadu moguće i susnježicu. Oborine će biti gotovo isključivo ujutro. Razvedravanje sa sjevera počet će tek u noći na ponedjeljak i tada će osjetnije zahladiti. Vjetar umjeren sjeverozapadni i zapadni. Temperatura uglavnom od 0 do 5 °C.

Podjednako ili malo hladnije i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također biti najtoplije u prvom dijelu dana. Prijepodnevna oborina bit će češće susnježica, uz granicu sa Slovenijom i snijeg koji bi se mogao zadržavati i u nizinama, a južnije kiša koje može biti i sredinom dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni.

U oblačnom gorju kiša, susnježica i snijeg. Temperatura u padu, u Lici ujutro 5 °C, danju 2 °C, a navečer ispod nule. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom i vjetrovito. Jaka bura, podno Velebita i olujna, vjerojatno će otežavati i cestovni i pomorski promet, a može dopuhati i poneku pahulju iz gorja. Temperatura zraka većinom od 8 do 13 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice kiša. Na jugu umjereno jugo, na otvorenom moru često sjeverozapadnjak, duž obale bura, najprije na sjevernom dijelu, sjevernije od Šibenika u drugom dijelu dana u jačanju, može biti i olujnih udara. More uglavnom umjereno valovito i valovito. Temperatura od 11 do 16 °C, u unutrašnjosti i malo niža, navečer svuda hladnije.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo s mjestimičnom kišom, u prvim satima subote postoji mogućnost i za grmljavinu pa čak i neko nevrijeme. Puhat će umjereno jugo i sjeverozapadnjak. More valovito. Temperatura zraka od 13 do 18 °C."

Slijede stabilniji dani


"Idućih dana na Jadranu uglavnom sunčano. Hladnije nego u petak, osobito na sjevernom dijelu, na kojemu će jaka bura imati olujne udare i u nedjelju i oslabjeti tek u ponedjeljak. Sa slabljenjem vjetara početkom bi tjedna ponegdje moglo biti jutarnje magle.

Na kopnu će osjetno zahladnjeti, osobito će jutra biti hladna, oko -4 °C u nizinama, i do -10 °C u gorju, a iako bar djelomice sunčani - dani neće biti topli. Sa zimskom antickiklonom jutarnja bi se magla mogla ponegdje dugo zadržavati.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!