21:25 / 16.11.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U srijedu kiša većinom na Jadranu i uz njega, uz jugo, na sjeveru buru

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

Dok je u utorak, 16. dana studenoga, u većini naših krajeva najviša dnevna temperatura zraka bila oko prosječne za doba godine, pa čak osobito u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj i niža od prosječne - na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Dubrovniku izmjereno je 22,2 °C - 3. najviša temperatura zraka tako kasno u godini. Više od toga kasnije u godini bilo je samo 21. 11. 2012. godine - 22,3 °C, te posebice 25. 11. 2019. - 23,0 °C!

Sažetu tjednu prognozu za sljedeće dane pripremio je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a:

"Tmurno vrijeme na kopnu obilježava sredinu studenog uz lokalnu slabu oborinu u obliku rosulje. Mjestimična kiša vjerojatnija je u četvrtak, no na istoku bi moglo ostati suho. Zatim ćemo gledati više sunca, no tek nakon magle koja će ponovno biti češća i dugotrajnija. A jutra će biti hladnija, ponegdje uz slab mraz.

Prema kraju tjedna svježija jutra i na Jadranu zbog više vedrine i sunčana vremena te slabijeg sjeverozapadnog vjetra. No vjetar, jugo pa bura, u srijedu i četvrtak će još biti i jaki, a uz mnogo oblaka opet češća i kiša. Pritom su, osobito u srijedu, lokalno mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito na otocima i otvorenom moru.
"

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" na zanimljiv je način povezao vrijeme sljedećih dana i poziv na Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2021., koja se od utorka navečer može razgledati u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu:

"I dok ćemo se sljedećih dana u Hrvatskoj i okolici nagledati tipičnih jesenskih motiva, neke meteorološke motive možete od utorka navečer vidjeti i u Klovićevim dvorima, na Međunarodnoj izložbi karikatura Zagreb 2021."

Za razliku od ove godine, kada je teme izložbe strip - 2018. godine tema je bila meteorologija. Nakon izložbe u Klovićevim dvorima - izložba se nastavila, štoviše - još nadopunjava - na internetskim stranicama HRT-a, na kojima postoji i prvi strip - vjerojatno čak i u svijetu - posvećen meteorologiji, posebice anegdotama iz života meteorologa DHMZ-a.


U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U srijedu kiša većinom na Jadranu i uz njega, uz jugo, na sjeveru buru

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom suho, te umjereno i pretežno oblačno, u prvom dijelu dana ponegdje s maglom. Vjetar slab, samo u Podunavlju do umjeren jugistočni. Najviša temperatura od 8 do 10 °C.

Pretežno oblačno, tmurno, ponegdje s maglom i rosuljom, i u središnjoj Hrvatskoj. Ni temperatura se neće bitno promijeniti u odnosu na utorak - najniža će biti između 3 i 6 °C. Vjetar slab.

Na zapadu Hrvatske prevladavat će oblačno, u gorju i maglovito. Mjestimice kiša, najčešća na sjevernom Jadranu, a na otocima su mogući i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Ponegdje se može pojaviti i malo sunca. Vjetar slab i umjeren istočni i jugo, te ponegdje bura uz malo i umjereno valovito more. Najviša temperatura od 5 °C u gorju do oko 15 °C na sjevernom Jadranu.

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom bit će u Dalmaciji. A posebice je na otocima i otvorenom moru velika vjerojatnost za lokalne pljuskove s grmljavinom, koji mogu biti izraženiji. Puhat će umjereno, većinom prema otvorenom moguće i jako jugo uz umjereno valovito do valovito more. Dnevna temperatura od 14 do 18 °C.

I na krajnjem jugu Hrvatske, osobito na otocima - povremeno biti kiše, pa i u obliku lokalnih pljuskova i grmljavine, koji mogu biti i jači. A kroz oblake će se mjestimice pojavljivati i sunce. Jugo će biti umjereno i jako, more umjereno valovito i valovito. Najniža temperatura od 11 do 16 °C."

I u četvrtak još ponegdje kiša pa stabilnije

"U četvrtak, na Dan sjećanja, u unutrašnjosti će biti mjestimične kiše, no u Vukovaru bi se moglo zadržati suho. Prema kraju dana sa sjevera smanjenje naoblake. U petak i subotu djelomice sunčano, u prvom dijelu dana često s maglom, ujutro mjestimice slabim mrazom. Vjetar slab, u četvrtak na istoku do umjeren sjeverozapadni, a u gorju sjeveroistočni. Dnevna temperatura u laganom porastu.

Na Jadranu će u četvrtak još ponegdje biti kiše, pa i u obliku pljuskova, a prema kraju dana će smanjenje naoblake. Od petka pretežno sunčano, pogotovo u subotu. Prolazno će opet pojačati bura, ponajprije podno Velebita, a u petak će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura niža, a danju blago zatopljenje.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!