Bez veće promjene - i u ponedjeljak česta magla pa većinom sunčano

16.10.2022.

22:46

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"I idućih će dana ponegdje biti magle, po nizinama unutrašnjosti čak guste i dugotrajne, a mjestimice i niskih oblaka. No, u poslijepodnevnim satima uz pretežno sunčano vrijeme će većinom biti ugodnih 20 °C i više.

U srijedu, na Jadranu u četvrtak, sa sjevernim vjetrom i burom prodirat će hladniji zrak, a s naoblačenjem će na dio kopnene Hrvatske stići i poneka kap kiše. Krajem tjedna moguć je porast temperature, ali i vjerojatnosti za kišu u gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A njezina kolegica Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, pripremila je agrometeorološka prognoza za "Plodove zemlje":

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Bez veće promjene - i u ponedjeljak najprije česta magla pa većinom sunčano i ugodno toplo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano, ponegdje čak i vedro, a ujutro će mjestimice biti i magle, uglavnom po kotlinama i uz rijeke. Popodne će zapuhati slab do umjeren jugoistočni vjetar, a temperatura porasti na 22 ili 23 °C.

U noći i ujutro magla će opet biti česta i gusta u nizinama središnje Hrvatske, pa bi se mjestimice mogla zadržati do sredine dana. No popodne posvuda sunčano i toplo uz 20 do 23 °C, na područjima s dugotrajnijom maglom malo svježije.

Osim u kotlinama gorske Hrvatske, gdje će magla opet biti gusta, ona se može pojaviti i na obali sjevernog Jadrana, kao i niski oblaci. Popodne pretežno sunčano, uz 19 do 23 °C, a duž zapadne obale Istre i na otvorenom moru puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar.

U Dalmaciji još jedan sunčan dan, samo ponegdje s ponekim oblakom. Umjeren sjeverozapadni vjetar puhat će na otvorenom moru, popodne i uz obalu. Jutarnja temperatura oko 16 °C, u unutrašnjosti niža, a popodne toplo, od 23 do 25 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske ponedjeljak će proteći sunčano. Ujutro duž obale burin, a popodne umjeren sjeverozapadni, uz obalu i zapadni vjetar. Jutarnja temperatura oko 16 °C, u zaobalju oko 11 °C, a dnevna oko 24 °C."

Do srijede stabilno pa promjenjivije

"Još do srijede na kopnu stabilno, sunčano, a danju i ugodno toplo. U noći i ujutro magla će biti česta u središnjoj Hrvatskoj i po kotlinama gorskih krajeva. A ondje gdje se dulje zadrži, usporit će rast temperature. U srijedu će zapuhati sjeveroistočni vjetar, potkraj dana i u noći na četvrtak stići će oblaci, pa mjestimice može pasti i malo kiše. U četvrtak osjetno svježije.

Nastavak tjedna na Jadranu će biti pretežno sunčan, tek mjestimice na sjeveru s umjerenom naoblakom, moguće i maglom. Vjetar umjeren sjeverozapadni, a danju i dalje ugodno toplo. Potkraj srijede na sjeveru će zapuhati i jačati bura, a zatim se proširiti duž obale. Donijet će svježiji zrak, pa će dnevna temperatura biti niža, osobito na sjeveru.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!