Subota većinom suha pa i sunčana te razmjerno topla, gdjegod vruća

15.09.2023.

19:11

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Idućih dana uglavnom suho pa i sunčano, te razmjerno toplo, ponegdje i vruće, samo rijetko uz malo kiše. Nestabilnije, uz češće pljuskove i grmljavinu, vjerojatno u utorak i početkom srijede.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Subota većinom suha pa i sunčana te razmjerno topla, gdjegod vruća

Galerija
Tomislav Kozarić, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro lokalno moguća kratkotrajna magla te svježije nego u petak, a poslijepodne temperatura oko 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, sredinom dana ponegdje uz umjeren razvoj oblaka. Vjetar slab. Ujutro mjestimice magla. Najniža jutarnja temperatura između 13 i 15 °C, a najviša dnevna od 25 do 27 °C.

Na zapadu zemlje djelomice sunčano, po kotlinama ujutro ponegdje s kratkotrajnom maglom. Uz lokalno jači razvoj oblaka, u Istri je moguć poneki pljusak, poslijepodne i u gorju. Vjetar većinom slab, podno Velebita u početku do umjerena bura. More mirno i malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka na sjevernom Jadranu oko 28 °C, u gorju od 22 do 25 °C, a ujutro u gorju i unutrašnjosti Istre oko 12 °C.

U unutrašnjosti Dalmacije u subotu ujutro oko 15 °C, duž obale oko 20 °C, uz slab vjetar. Danju u Dalmaciji barem djelomice sunčano i vrlo toplo s temperaturom do 29 °C. Ujutro burin, od sredine dana slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar te malo valovito more.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Slab, poslijepodne do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a more većinom malo valovito. Najviša dnevna temperatura između 28 i 30 °C."


Razmjerno toplo, nestabilnije u utorak

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U iduća dva u unutrašnjosti većinom sunčano te danju vrlo toplo i vruće. Ponegdje umjerena naoblaka, u gorju moguće i lokalno malo kiše, a ujutro gdjegod magla. U utorak promjenjivo, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, dnevna temperatura niža. Vjetar slab, u ponedjeljak će zapuhati umjeren jugozapadnjak, na istoku jugoistočnjak, a u utorak će okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Na Jadranu djelomice sunčano, većinom i sunčanije, te vrlo toplo i vruće. Na sjevernom Jadranu, pogotovo u Istri, u nedjelju i potkraj ponedjeljka moguć je poneki pljusak. Uz više oblaka u utorak se pljuskovi s grmljavinom češće očekuju. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni u okretanju na jugo, najprije na sjevernom Jadranu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!