U ponedjeljak još većinom suho, sunčano i vruće, a u utorak promjena

15.08.2021.

20:52

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

"I početkom novoga tjedna na snazi će još biti upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje, a nije dobro zanemariti ni upozorenja za mjestimice izraženije pljuskove s grmljavinom, na Jadranu i ponegdje jako jugo.

Od utorka svježije, promjenjivo i nestabilno, uz kišu, često u obliku pljuskova, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme, najprije u većini unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana, zatim i južnije. Zapuhat će gdjegod jaka bura, podno Velebita i olujna, koja će se u srijedu proširiti duž cijele obale.

Druga polovina tjedna donosi stabilnije, većinom manje vjetrovito i ponovno toplije, na Jadranu ponegdje opet i vruće vrijeme, ali vjerujem mnogima ugodnije nego prošlih dana.
", sažeta je tjedna prognoza, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTpeludna prognoza NZJZ-a, Foto: HRT/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I u ponedjeljak još većinom suho, sunčano i vruće

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, uz slab vjetar. Najniža temperatura između 17 i 20 °C, a najviša dnevna oko 36 °C.

Vruće, uz temperaturu između 34 i 36 °C, bit će i u središnjoj Hrvatskoj. No bit će oblačnije, osobito poslijepodne, pa će biti i sparno, a prema kraju dana i u noći uz umjeren do jak razvoj oblaka u sjevernim krajevima mogući su lokalni pljuskovi, ponegdje i izraženiji.

Mala vjerojatnost za lokalne pljuskove navečer i u noći postoji i u gorskim krajevima, uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Do tada će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, vruće i sparno. Na sjevernom Jadranu će većinom sunčano vrijeme i vrućinu pratiti umjereno, navečer i jako jugo, uz malo do umjereno valovito more, temperature između 25 i 28 °C.

Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće bit će u Dalmaciji. I dalje najtoplije u unutrašnjosti, uz temperaturu oko 38 °C. Najniža temperatura zraka ipak će ponegdje biti niža od 20 °C, što se ne može reći za obalu i otoke, jer će biti još jedna vrlo topla noć. Umjereno jugo prema kraju će dana jačati.

Jugo će puhati i na jugu Hrvatske, uz sunčano i vruće, u zaobalju i vrlo vruće vrijeme. Malo valovito more zagrijalo se na 27 - 28 °C."

U utorak stiže promjena!

"Promjena stiže u utorak, uz postupno jače naoblačenje, mjestimičnu kišu te lokalno izraženije pljuskove i osjetan pad temperature zraka. U mnogim kopnenim krajevima bit će i za oko 10 °C hladnije nego proteklih dana. Promjenljivo i nestabilno i u srijedu, ali se sa zapada do kraja dana očekuje prestanak kiše i razvedravanje.

Na Jadranu kiša, lokalno i izraženiji pljuskovi u utorak će najprije zahvatiti sjeverni i dio srednjeg Jadrana, a u srijedu i Dalmaciju. Zbog pljuskovitog karaktera oborine, kiša ponegdje može i izostati. U utorak će zapuhati jaka, podno Velebita i olujna bura koja će se u srijedu proširiti duž obale, te u četvrtak oslabjeti.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!