I u nedjelju nestabilno

15.05.2021.

15:41

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

Premda bi vjerojatno mnogi na biralištima rado zaokružili stabilnije i toplije vrijeme - njega ni sljedećih dana neće biti u Hrvatskoj i okolici. Teško je izdvojiti dane, pa i dan, u kojem barem ponegdje neće pasti barem malo kiše. Ali naravno, neće stalno i posvuda padati. U nekim će krajevima biti i suhih i razmjerno toplih dana, pri čemu je najveća vjerojatnost za njihov dulji niz na srednjem i južnom Jadranu.

Na biralište je najbolje krenuti i s kišobranom i sa sunčanim naočalama. Detaljnije prognoze po mjestima i satima nisu zahvalne ili drugim riječima – nisu dovoljno pouzdane jer se razmjerno brzo izmjenjuju sunčana i oblačna razdoblja, tijekom kojih je moguća ne samo poneka kišna kap, nego i „ozbiljniji“ pljusak, čak praćen munjama i gromovima. No, ako se baš mora neko područje izdvojiti – najveća vjerojatnost za suhu nedjelju je na srednjem i južnom Jadranu, a za najčešću kišu uz obalu sjevernog Jadrana, osobito u Rijeci i okolici, te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj.

Ciklona koja je „krivac“ za ovo promjenjivo i nestabilno vrijeme djeluje i na mnoge od nas pa bi stoga mogla i na rezultate izbora – i to ne samo zbog veće ili manje izlaznosti zbog nekima (ne)povoljnog vremena, nego i zbog djelovanja južine na naše razmišljanje i zaokruživanje!?

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

I u nedjelju nestabilno

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Nedjeljno će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno s temperaturom između 9 i 12 °C. Od sredine dana bit će više sunčanih razdoblja, ali i kiše, ponegdje praćene grmljavinom, i to najprije u zapadnim predjelima. Zapuhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura do 22 °C.

Uz promjenjivu naoblaku, podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj. Povremena kiša uglavnom poslijepodne, najprije u zapadnim predjelima i u Podravini, a prema večeri i drugdje. Lokalno je moguća i grmljavina. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjak će puhati i na zapadu zemlje, umjeren do jak. Uz pretežno oblačno vrijeme povremeno će padati kiša. Sunčana razdoblja vjerojatnija su na sjevernom Jadranu, nego u gorju, kao i jači razvoj oblaka te pljuskovi s grmljavinom. Najniža temperatura od 8 °C u gorju do 15 °C na otocima, a najviša od 16 do 21 °C.

U Dalmaciji će nedjelja biti promjenljiva. U drugom dijelu dana mjestimične kiše bit će uglavnom u sjevernim predjelima te u unutrašnjosti, i to češće prema kraju dana. Vjetar slab i umjeren prijepodne jugozapadni, zatim južni i jugo. Najniža temperatura oko 10 °C u zaobalju, a do 15 °C na obali i otocima. Najviša do 21 °C.

Podjednaka i na krajnjem jugu Hrvatske, uz uglavnom suho vrijeme, te najdulja sunčana razdoblja. Popodne će zapuhati umjereno jugo, pa će more biti malo valovitije od prijepodnevnog mirnog i malo valovitog."

I dalje promjenjivo

"Na kopnu će u noći na ponedjeljak te u ponedjeljak ujutro lokalno biti izraženijih pljuskova te obilnije kiše, uglavnom u Gorskom kotaru. Zatim djelomično razvedravanje, i dalje ne posve stabilno, ali malo svježije.

Ni na Jadranu se uz barem djelomice sunčano vrijeme, temperatura zraka neće mnogo mijenjati. Više oblaka bit će na sjeveru, gdje povremeno može pasti pokoji pljusak. Umjeren jugozapadnjak i jugo malo će oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!