U utorak kiša češća na Jadranu, uz jugo i buru

15.11.2021.

17:04

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

"U utorak umjereno i pretežno oblačno, u unutrašnjosti ujutro i maglovito, samo mjestimice sa slabom kišom ili rosuljom, a na Jadranu kiša češća popodne i osobito navečer, kada lokalni pljuskovi mogu biti i izraženiji. U srijedu i četvrtak većinom oblačno povremeno s kišom, na Jadranu mjestimice i obilnijim pljuskovima, osobito u srijedu. Potkraj četvrtka slijedi postupno razvedravanje. Puhat će umjereno, u utorak i jako jugo, a u četvrtak prolazno bura.

Od petka barem djelomice pretežno sunčano sa slabijim vjetrom, po nekim nizinama unutrašnjosti i s dugotrajnom maglom te nižom jutarnjom temperaturom zraka.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U utorak kiša češća na Jadranu, uz jugo i buru

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno i pretežno oblačno. Mjestimice magla, ponegdje i rosulja, a sunčana razdoblja uglavnom na krajnjem istoku, gdje će povremeno puhati jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, a najviša dnevna između 9 i 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj bez većeg dnevnog hoda temperature zraka koja će uglavnom biti između 4 i 9 °C. Prevladavat će oblačno i maglovito, ponegdje s rosuljom.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima umjereno i znatno oblačno povremeno s kišom, osobito prema kraju dana. U gorju će mjestimice biti i magle. Puhat će umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Temperatura u gorju od 3 do 8 °C. Uz obalu jutarnja od 10 do 12 °C, a najviša dnevna između 15 i 17 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije
promjenjivo oblačno povremeno s kišom, osobito poslijepodne i navečer, kada može biti i pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno prema otvorenom moru i jako jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 12 i 15 °C, a najviša dnevna između 17 i 19 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će biti djelomice sunčano. Poslijepodne i navečer oblačnije, mjestimice s kišom. Puhat će umjereno i jako jugo."

Do četvrtka kišovitije i vjetrovitije pa stabilnije


"U srijedu u unutrašnjosti većinom oblačno s kišom, a u četvrtak prestanak kiše i prema kraju dana djelomično razvedravanje, najprije u sjevernim krajevima. U petak djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Temperatura zraka bez veće promjene, a u petak svježije jutro.

U srijedu na Jadranu većinom oblačno s kišom, mjestimice i u obliku obilnijih pljuskova. U četvrtak promjenjivo oblačno, još ponegdje s kišom, i to uglavnom na južnom dijelu, a u petak barem djelomice sunčano. U srijedu će jugo oslabjeti, a u četvrtak na sjevernom dijelu bura koja će se do kraja dana proširiti duž većeg dijela obale. U petak će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!