I u nastavku vikenda stabilno, ali na kopnu uz češću maglu i niske oblake

15.01.2022.

19:44

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

"Do srijede razmjerno stabilno te barem djelomice sunčano, uz više vedrine na Jadranu, dok će u unutrašnjosti biti magle i niskih oblaka, a od utorka postoji i mala vjerojatnost za slabe oborine, uglavnom na istoku. Na većem dijelu Jadrana u utorak umjerena i jaka bura.

U četvrtak su oborine moguće gotovo posvuda, na Jadranu i u obliku pljuskova, osobito u Dalmaciji, a u petak vjerojatno opet stabilnije, na Jadranu uz buru.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovo emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

I u nastavku vikenda stabilno, ali na kopnu uz češću maglu i niske oblake

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju u istočnim hrvatskih krajevima pretežno sunčano, ali ujutro s maglom i niskim oblacima osobito uz Savu i Dravu. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od -5 do -2 °C, a najviša dnevna između 6 i 8 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će sunčano, ali ujutro s mrazom i mjestimičnom maglom. Vjetar većinom slab.

I u gorskim krajevima ujutro mjestimice magla koja je moguća i na zapadnoj obali Istre. Tijekom dana u gorju i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. Uz obalu će puhati većinom slab jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -7 do -4 °C, uz zapadnu obalu Istre između -1 i 3 °C, a drugdje na obali od 4 do 7 °C. Najviša dnevna između 5 i 8 °C, na moru između 11 i 14 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano samo ponegdje s povećanom naoblakom. Uz obalu će puhati slab jugoistočni, a prema otvorenom moru i umjeren sjeverozapadni vjetar pri čemu će more biti umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 0 °C, uz obalu između 6 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom između 12 i 17 °C.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka uz obilje sunčana vremena. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni."

I početkom tjedna još razmjerno stabilno


"Na kopnu u prvoj polovini idućeg tjedna djelomice sunčano, u utorak mjestimice s povećanom naoblakom te malom vjerojatnosti za slabe oborine, osobito na istoku. Jutra i dalje hladna, a ponegdje još može biti i kratkotrajne magle. Vjetar uglavnom slab.

Na Jadranu pretežno sunčano, osobito u utorak i srijedu, ali na sjevernom dijelu u ponedjeljak ponegdje može biti jutarnje magle ili sumaglice. U ponedjeljak će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak, a u utorak bura i sjeverni vjetar.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!