U petak djelomice sunčano i razmjerno toplo, samo ponegdje uz malo kiše

14.09.2023.

19:40

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Sljedećih će dana biti dosta sunčanog vremena i iznadprosječne topline, gdjegod opet i vrućine, ali neće biti potpuno stabilno pa je ponegdje moguća povremena kratkotrajna kiša, uglavnom u obliku pljuskova. Ujutro je pozornost u prometu kopnenim područjem nužna i zbog mjestimične magle. Vjerojatnost za ponovno češće pljuskove s grmljavinom raste u utorak.

Detaljniju prognozu vjetra i valova za nautičare i ostale koji planiraju ploviti za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremila je Lidija Fuštar, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak djelomice sunčano i razmjerno toplo, samo ponegdje uz malo kiše

Galerija
Izidor Pelajić, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom suho. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice će pasti malo kiše, najizglednije u gorju na zapadu. Povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova ponajviše će puhati u Podunavlju. Danju će biti manje toplo nego u četvrtak, uz najvišu temperaturu između 25 i 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Uz više oblaka osobito na jugu može pasti još malo kiše ili kraći pljusak. Vjetar slab, u Međimurju i Podravini povremeno umjeren sjeverni. Većini ugodno toplo. 

U gorju malo svježije, promjenjivo oblačno, povremeno s kišom - većinom samo slabom. Kiša je nakratko moguća i u unutrašnjosti Istre, a prema otvorenome moru sjevernog Jadrana može biti i pljuskova s grmljavinom. Na obali će biti česta sunčana razdoblja. Uz najvišu temperaturu zraka oko 28 °C mnogima će biti vrlo toplo, čak i podno Velebita, gdje će ujutro puhati pojačana bura.

Slabe bure bit će ujutro na sjeveru Dalmacije. Popodne slab i umjeren sjeverozapadni vjetar, duž obale zapadni te ponegdje jugozapadni. Bit će djelomice sunčano i većinom suho. Malo kiše može pasti na sjevernom dijelu i u Zagori. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti od 14 do 17 °C, na obali između 20 i 23 °C, a najviša dnevna oko 30 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske najviša temperatura zraka od 28 do 30 °C. Manje od 20 °C bit će ujutro samo ponegdje u zaobalju. Mnogima će petak biti vrlo ugodan, s dosta sunca, osobito sredinom dana i poslijepodne, pa će malo do umjereno valovito more temperature oko 25 °C mnogima biti i dalje primamljivo."

Sljedećih dana opet toplije, ali ne i posvuda suho

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Idućih dana na kopnu djelomice sunčano i postupno sve toplije, osobito uz jugozapadnjak u ponedjeljak, u gorju već od nedjelje popodne. Iako u popodnevnim satima postoji mogućnost za kraći pljusak ili kratkorajnu kišu, u većini će mjesta ipak ostati suho i mnoge će se aktivnosti na otvorenom moći obavljati. Ujutro će mjestimice biti magle, osobito uz rijeke.

Na Jadranu tijekom vikenda i na početku novoga tjedna većinom će biti sunčano i vruće, osobito u Dalmaciji. U nedjelju na sjevernom dijelu prolazno oblačnije, vrlo vjerojatno s malo kiše, moguće i s kraćim pljuskom u prvom dijelu dana. Vjetar slab, ujutro burin, danju do umjeren sjeverozapadni ili zapadni, a u ponedjeljak će postupno okretati na jugo, najprije na sjevernom dijelu.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!