I u petak vruće i većinom sunčano, ali na kopnu popodne i sve nestabilnije

14.07.2022.

17:23

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon niza vrlo toplih dana, temperatura zraka na kopnu je opet osjetno porasla iznad 30 °C. No, već potkraj petka stiže novo manje osvježenje u obliku pljuskova i grmljavine, lokalno moguće i jače izraženih. Glavnina će pasti u subotu u sjevernijim predjelima, a poneki pljusak može se pojaviti i u unutrašnjosti Dalmacije te u gorju. Puhat će sjeverni vjetar i dnevna temperatura malo će se sniziti. Od nedjelje stabilnije, uz sve više sunčana vremena koje će pratiti i rast temperature pa će se sredinom tjedna ponovno vratiti ljetne vrućine.

Njih na Jadranu neće nedostajati i prije, a uz vrućinu na većini Jadrana nastavit će se i sušno razdoblje - samo bi u subotu na sjevernom dijelu sušu mogao malo ublažiti lokalni pljusak. Prevladavat će sunčano, uz dnevnu izmjenu sjeverozapadnog vjetra i bure, u nedjelju čak i jake s olujnim udarima.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A još detaljniju prognozu vjetra i valova za jedriličare i ostale koji plove pripremio je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom Jurica Miljak, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u petak vruće i većinom sunčano, ali na kopnu popodne i sve nestabilnije

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Petak će na istoku Hrvatske proteći pretežno sunčano. Od podneva sa zapada će stizati oblaci, a u noći na subotu i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, popodne s jakim udarima. Danju će biti vruće uz 32 °C.

Sunčano će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj, barem prijepodne, jer će od sredine dana sa sjeverozapada stizati oblaci. Potkraj dana pljuskovi s grmljavinom zahvatit će najsjevernije predjele, lokalno mogu biti izraženi. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a dnevna temperatura bit će malo niža nego u četvrtak.

Još jedan većinom sunčan dan na zapadu Hrvatske. No, uz dnevni razvoj oblaka izolirani pljusak moguć je u Gorskom kotaru. Popodne će na sjevernom Jadranu puhati jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a navečer pod Velebitom jačati bura. Bit će vruće uz 31 do 32 °C. U višem gorju temperatura malo niža.

U Dalmaciji sunčano, a u unutrašnjosti tek ponegdje pokoji oblak. Nakon burina popodne će pojačati umjeren vjetar s mora i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura od 30 do 34 °C.

Nebesko plavetnilo na jugu Hrvatske neće prekrivati oblaci. Ujutro će puhati burin, a popodne umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Jutro toplo uz 22 do 24 °C, a danju vruće - od 31 do 34 °C."

U subotu lokalni pljuskovi, u nedjelju bura, zatim stabilnije i toplije


"Na kopnu će temperatura zraka idućih dana opet biti malo niža, jer će stići svježiji i nestabilniji zrak. Stoga će u subotu biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, najviše u noći kada mogu biti i izraženi. Glavnina će vrlo vjerojatno pasti u sjevernim predjelima, no poneki pljusak moguć je popodne u gorju te unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje sunčanije i stabilnije, a zatim i sve toplije.

Na Jadranu razmjerno stabilno i sunčano, a samo u subotu postoji mogućnost za pljusak na sjevernom dijelu. Tople, pa čak i vrlo tople noći te vruće dane olakšavat će umjeren sjeverozapadni vjetar i bura, koja će u nedjelju prolazno pojačati, te ponegdje puhati s olujnim udarima.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!