U četvrtak sunčanije, ali na kopnu ponegdje oborine, ujutro i mraz

14.04.2021.

19:38

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

"Nakon na Jadranu djelomice sunčane srijede, a na kopnu pretežno oblačne, na istoku i kišovite - četvrtak će biti sunčaniji, a kiša na kopnu rjeđa. Ujutro će biti mraza, kao i u prevladavajuće sunčani petak, a u subotu, uz porast naoblake i povećanje vjerojatnosti za mjestimičnu slabu kišu, i jutarnja temperatura zraka bit će u porastu.

Od nedjelje promjenjivo proljetno vrijeme, lokalno i pljuskovi, te malo toplije, ali uz temperaturu i dalje većinom nižu od prosjeka. Na Jadranu će noću i ujutro puhati umjerena bura, na sjevernom dijelu povremeno i jaka, a danju uglavnom sjeverozapadnjak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a, a na kraju emisije "Vrijeme" u 20 sati dodatno je komentirala:

"Iako su pred nama mirniji, sunčaniji i topliji dani, pozornost treba obratiti na jutra u četvrtak i petak, kada će na kopnu biti mraza. Srećom, ne tako jakog kao početkom veljače, ali i dalje opasnog za osjetljive biljke".

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima, te najnoviji tekst o mrazu i štetama od elementarnih nepogoda u RH posljednjih godina.

U četvrtak sunčanije, ali posvuda ne i suho, ujutro ponegdje mraz 

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Četvrtak će na istoku Hrvatske biti djelomice sunčan uz umjeren sjeverozapadni vjetar. Više oblaka bit će sredinom dana i popodne kada lokalno može pasti malo kiše, uz najvišu temperaturu oko 10 °C. Jutro će biti hladno s temperaturom od -1 do 1 °C.

Jutarnjega mraza bit će češće u središnjoj Hrvatskoj, uz temperaturu od -2 do 0 °C. Unatoč djelomice sunčanom vremenu, sredinom dana lokalno je moguć jači razvoj oblaka te pokoji pljusak. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a najviša temperatura zraka od 10 do 12 °C.

Na zapadu zemlje četvrtak će biti malo do umjereno oblačan. Prolazno više oblaka stiže u drugom dijelu dana, pa raste i vjerojatnost za lokalne pljuskove, uglavnom u Istri. Duž obale sjevernog Jadrana ujutro će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, koja će malo oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Nakon hladnog jutra s temperaturom od -5 do -3 °C, danju u gorju do 9 °C, a na moru će od jutarnjih 4 °C porasti do 13 °C.

Dalmacija će biti malo toplija i većinom sunčana. Slaba do umjerena bura popodne će prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak pa će more biti malo do umjereno valovito.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčana vremena. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, u zaobalju niža, a najviša dnevna između 13 i 15 °C."

U nastavku tjedna toplije, ali posvuda ne i suho

"Idući će dani na Jadranu biti sve topliji, uz barem djelomice sunčano vrijeme, a najoblačnija bit će subota. Noću i ujutro puhat će umjerena bura, na sjevernom dijelu povremeno i jaka, danju sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Do kraja tjedna na kopnu
će najsunčaniji, ali ujutro i najhladniji, biti petak. Zatim porast naoblake, no kiša će vjerojatno najčešća biti tek u nedjelju, i to u sjevernim krajevima i gorju. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!