I subota stabilna te danju za listopad ugodno topla, ali nakon svježeg jutra

14.10.2022.

20:34

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"I za vikend se nastavlja stabilno vrijeme, biometeorološko povoljno, na Jadranu i pretežno sunčano, povremeno čak i vedro te ugodno toplo, uz popodnevnu temperaturu zraka i višu od 20 °C. I pritom mirno ili uz ponegdje umjeren sjeverozapadnjak i buru, pa je na moru ujutro mjestimice moguća kratkotrajna magla, osobito u prvoj polovini idućeg tjedna. Još maglovitija jutra u većini unutrašnjosti, gdje će također biti sunčanije i toplije nego prošlih dana, osim u područjima gdje će se magla dulje zadržati. Vjerojatnost za više oblaka te lokalno malo kiše raste od četvrtka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon kasnovečernjeg "Dnevnika" i prije "Vijesti iz kulture" na zanimljiv je način spojila prognozu vremena sljedećih dana i početak Mjeseca hrvatske knjige, povodom kojeg je iz tiska izašla i najnovija edukativna meteorološka slikovnica:

"Stabilni, čak i pretežno sunčani te razmjerno topli dani sigurno će mnoge izmamiti na boravak na otvorenome. No, ne zaboravite i čitati, posebice zato što u subotu počinje Mjesec hrvatske knjige. O njemu detaljnije informacije postoje u "Vijestima iz kulture". A želite li najmlađe poučiti o meteorologiji - znajte da je ovoga petka iz tiska izašla najnovija meteorološka knjiga - točnije - slikovnica. Je li "Pahuljasta" ujedno najava snježne zime tek ćemo vidjeti."

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I subota stabilna te danju za listopad ugodno topla, nakon svježeg i gdjegod maglovitog jutra

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Subota će na istoku Hrvatske početi uz mjestimičnu maglu, ponajprije u Posavini. Prijepodne većinom sunčano, a popodne će prolazno biti promjenljive naoblake. S jutarnjih 8 do 10 °C temperatura će danju porasti do 20 °C.

Magla će ujutro biti češća u središnjoj Hrvatskoj, gdje se ponajprije uz rijeke može i dulje zadržati. Danju će se izmjenjivati sunčana i oblačnija razdoblja, vjetar će biti uglavnom slab, a najviša temperatura 19 ili 20 °C.

U gorskoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, ali u kotlinama tek nakon jutarnje, ponegdje i prijepodnevne magle. Mnogo sunčanih sati bit će na sjevernome Jadranu, ujutro lokalno moguća je i kratkotrajna magla, a samo će mjestimice puhati do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša temperatura od 16 do 18 °C, na obali i otocima između 20 i 23 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i u Dalmaciji gdje će danju prevladavati sunčano, na otocima i vedro vrijeme. U noći i ujutro uz obalu slaba, samo lokalno i umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Tiho ili samo prolazno uz slab do umjeren vjetar bit će i na krajnjem jugu Hrvatske. Stoga i more mirno, tek mjestimice malo valovito. Sunčanih sati bit će u izobilju, a mnoge će na otvoreno mamiti i ugodna toplina."

I dalje stabilno

"I idući dani u unutrašnjosti stabilni, danju još malo toplije, a jutra razmjerno svježa. Prevladavat će sunčano, no ujutro će magla ponegdje znatno smanjivati vidljivost, a lokalno se može zadržati i do sredine dana - stoga oprezno u prometu.

Umjerenog vjetra, na Jadranu će biti uglavnom prema otvorenom moru, uz obalu pak većinom mirno, stoga je i ujutro također moguća kratkotrajna magla. A vrijeme tipično za bablje ljeto - sunčano i toplo.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!