I subota većinom sunčana i razmjerno topla, ali na kopnu manje nego petak

14.01.2022.

17:13

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Vedrinu petka u većini kopnenih krajeva, osobito sjevernih, malo će umanjiti umjerena nablaka i mjestimična jutarnja magla ovog vikenda, ali suho i prevladavajuće sunčano, uz promjenjiv uglavnom slab do umjeren vjetar, ostat će najmanje do ponedjeljka, kada se povećava vjerojatnost za vrlo malo kiše na otvorenome moru i otocima, te u utorak, kada malo kiše može pasti na istoku Hrvatske.

U ostalim se područjima mogućnost oborine pojavlju tek oko četvrtka. No pozdanost te prognoze manja je od prognoze nastavka iznadprosječno visoke temperature zraka na Jadranu, te ponovnog zatopljenja u većini unutrašnjosti nakon prolaznog zahladnjenja tijekom vikenda.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U subotu većinom sunčano i razmjerno toplo, ali na kopnu manje nego u petak

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U subotu i istočnoj Hrvatskoj mjestimična magla ujutro uz rijeke može smanjivati vidljivost, a danju u Podravini prolazno može biti i povećane naoblake. No uglavnom će biti sunčano. Početkom dana uz Dunav umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura između -1 i -4 °C pa će ranoraniocima opet biti hladno. Danju oko 8 °C.

U središnjoj Hrvatskoj lokalno ujutro magla, danju pretežno sunčano s više oblaka na sjeveru. Ujutro će se temperatura zraka spuštati i do -5 °C, a danju porasti na oko 7 °C.

Na sjevernom će Jadranu prevladavati vedrina. Po kotlinama gorskih predjela ujutro lokalno magla. Umjeren sjeverozapadnjak na moru tijekom noći okrenut će na buru koja će jačati osobito podno Velebita. Jutro u gorju hladno, a mraza će ponegdje biti i na zapadnoj obali Istre - drugdje temperatura rijetko niža od 5 °C. Najviša na moru - od 11 do 14 °C.

U Dalmaciji pretežno vedro. Puhat će umjerena bura, još u početku na otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Mirno ili malo valovito more dobro će doći nautičarima, a nastavak iznadprosječne topline s temperaturom između 13 i 16 °C vjerojatno će mnogima biti po volji.

Sunčana vremena neće nedostajati ni na krajnjem jugu Hrvatske. Zapuhat će umjerena bura. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti do 2 °C, drugdje od 6 do 9 °C, a danju većinom 15 i 16 °C."

I sljedećih dana razmjerno stabilno

"Iako neće biti vedrine kao u petak - dani pred nama na kopnu će biti uglavnom sunčani i za doba godine relativno topli. Jutra doduše hladna, od nedjelje češće maglovita, a na istok će stići i više oblaka. Suho će se zadržati najmanje do utorka - kada se povećava vjerojatnost za slabe oborine na istoku Hrvatske.

Na Jadranu uglavnom sunčano. U ponedjeljak je uz više oblaka moguća i poneka kap kiše, većinom prema otvorenom moru. U nedjelju na sjeveru može biti magle. Temperatura se neće bitnije mijenjati, a većinom slab do umjeren vjetar mijenjat će smjer od jugoistočnog preko sjeverozapadnog do bure opet u utorak.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.


Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!