U djelomice sunčani četvrtak gdjegod kiša i grmljavina, malo manje toplo

13.09.2023.

19:41

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Slijede u većini Hrvatske promjenjiviji, nestabilniji i manje topli dani od prošlih, uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku lokalno jačih pljuskova s grmljavinom.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U djelomice sunčani četvrtak ponegdje kiša i grmljavina, malo manje toplo

Galerija
Krunoslav Mikec, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U prvom dijelu četvrtka na istoku Hrvatske još većinom sunčano. Prema sredini dana porast naoblake, a poslijepodne ponegdje kiša i grmljavina, moguće i jači pljuskovi. Zapuhat će sjeverozapadni vjetar, a temperatura će danju porasti do vrijednost između 26 i 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
najviša temperatura od 24 do 26 °C, a jutarnja između 14 i 17 °C. Bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, od sredine dana ponegdje s kišom, a mogući su lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Mjestimice će popodne biti sjevernog vjetra. 

Sjeverni vjetar zapuhat će i u gorskim krajevima, na sjevernom Jadranu i prolazno jaka bura, ali prije njih još jugo i jugozapadnjak. Uz promjenjivu naoblaku poslijepodne ponegdje pljuskovi, a moguće je i lokalno nevrijeme. Danju malo manje toplo nego u srijedu s temperaturom zraka između 22 i 25 °C u gorju te od 26 do 28 °C na moru. 

U unutrašnjosti Dalmacije i na srednjem Jadranu
između 26 i 30 °C. Malo kiše ili lokalnih neverina može ponegdje biti već prijepodne, a prema kraju dana uglavnom na sjeveru područja. Jugo i jugozapadnjak okrenut će na buru i sjeverozapadnjak, uz malo i umjereno valovito more.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima samo mjestimice biti pljuskova s gmrljavinom ili malo kiše. Temperatura zraka danju od 27 do 30 °C."


U nastavku tjedna ne sasvim stabilno

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U nastavku tjedna u kopnenom području dosta sunca, od subote ponovno i toplije, a u nedjelju će zapuhati i jugozapadni vjetar. Međutim, neće biti potpuno stabilno pa svaki dan mjestimice može biti pljuskova ili slabe kiše, ponajprije u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Istre.

Na Jadranu
uglavnom suho, sunčano i vrlo toplo, u petak mjestimice s burom, a za vikend sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Malo kiše može pasti samo rijetko, većinom na sjevernom Jadranu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!