16:41 / 13.04.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U srijedu bura slabi, a i oborine sve rjeđe

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"U skladu s najavama snijeg je ponovno zabijelio gorje i otežao prometovanje, kao i bura na većem dijelu Jadrana. Već u srijedu za većinu povoljniji uvjeti, uz slabiju buru i normalizaciju prometa, a i u unutrašnjosti će oborine postupno prestati te će se djelomično razvedriti.

No, zbog vedrijih noći u četvrtak i petak ujutro, na žalost, ponovno prijete temperaturni "minusi" i mraz. A za vikend opet gotovo posvuda oblačnije, uz toplije noći, ali i dalje razmjerno svježe dane, vrlo vjerojatno uz povremenu mjestimičnu kišu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima.

U srijedu će bura slabjeti, ali na kopnu još ponegdje oborine

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu veći dio dana oblačno, povremeno s kišom, pogotovo u istočnim krajevima, a u noći i ujutro moguća je i susnježica. Prema kraju dana sa zapada smanjenje nablake. Puhat će većinom umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura većinom od 2 °C ujutro do 7 °C danju.

U središnjoj Hrvatskoj kiša će u noći prestati, a danju će biti umjereno do pretežno oblačno i uglavnom suho. Navečer razvedravanje. Vjetar slab i umjeren sjeverni, ponegdje na udare i jak. Danju manje hladno.

U gorju smanjenje naoblake, ali mjestimice još vjerojatno malo susnježice i snijega. Na sjevernom Jadranu razvedravanje. Slab do umjeren sjeveroistočnjak, na moru bura u slabljenju i okretanju na sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz smanjenje valovitosti mora. Poslijepodne temperatura od 5 °C u gorju do 13 °C na sjevernom Jadranu.

Do razvedravanja će doći i u Dalmaciji, no danju još ponegdje umjerena naoblaka. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, na otvorenom i sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito i valovito more. Prema kraju dana vjetar u slabljenju. Najviša temperatura od 9 °C u zaobalju do 14 °C na moru.

Na jugu Hrvatske do sredine dana još mjestimice moguća kiša, a zatim sunčanije. Sjeverozapadni vjetar bit će umjeren, osobito prema otvorenom i jak uz valovitio more. Poslijepodne od 13 do 15 °C."

Do petka suho, a u subotu opet ponegdje kiša

"U iduća tri dana u unutrašnjosti uglavnom suho i do petka djelomice sunčano. Ujutro prijeti mraz, osobito u zapadnim krajevima. U subotu većinom oblačno uz porast vjerojatnosti za kišu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura malo viša nego u srijedu.

Na Jadranu pretežno sunčano, uz slabu i umjerenu buru i poslijepodne sjeverozapadnjak. U subotu oblačnije, ponegdje može biti i malo kiše, a bura će pojačati. Dnevna temperatura također koji stupanj viša nego u srijedu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. uz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!