U utorak južina, naoblačenje, kiša, ponegdje i grmljavina, još toplije

13.03.2023.

15:38

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"U utorak će u većini krajeva biti još toplije, posebice na istoku Hrvatske. No bit će i vjetrovito, u unutrašnjosti uz često jak jugozapadnjak, na Jadranu jako i olujno jugo. Kiše, ponegdje i u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, najprije će biti na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru, zatim i drugdje, najkasnije na jugu i istoku.

Razmjerno kratkotrajna, ali intenzivna promjena vremena osobito će se osjetiti u srijedu, kad će jako zahladnjeti, uz umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova, na Jadranu jaku i olujnu buru i tramontanu. Pritom u gorju treba računati i na snijeg.

Od četvrtka ponovno suho i sunčanije, uz postupni porast temperature i slabljenje vjetra, ali u četvrtak će još puhati jaka bura i tramontana.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U utorak još toplije, južina, naoblačenje, kiša, ponegdje i grmljavina

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Veći dio utorka u istočnim hrvatskim krajevima još će prevladavati sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, te puhati slab i umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar. Tek navečer naoblačenje s kišom, pa i u obliku pljuskova. Najviša dnevna temperatura između 20 i 23 °C.

Relativno toplo - ujutro oko 10 °C, a danju oko 20 °C °C bit u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne barem djelomice sunčano, a zatim sa zapada porast naoblake s kišom, moguće i grmljavinom. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na udare moguće nakratko i olujan.

Na zapadu zemlje najoblačnije, osobito od sredine dana s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Vjetar u gorju jak jugozapadni i južni, a na sjevernom Jadranu jugo, ponegdje olujno. Najviša temperatura zraka od 10 °C u gorju do 16 °C na moru.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a poslijepodne jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, lokalno i izraženijim pljuskovima. Jako, na otvorenom moru moguće i olujno jugo. More u jačanju na valovito. Temperatura danju oko 17 °C.

Podjednaka će biti i na krajnjem jugu Hrvatske. Nakon djelomice sunčanog dana, navečer i osobito u noći na srijedu bit će kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će jako i vrlo jako jugo uz porast valovitosti mora."

U srijedu hladnije, uz buru i oborine, poslije stabilnije


"U srijedu u unutrašnjosti zahladnjenje, te umjeren do jak sjeveroistični i sjeverozapadni vjetar, u gorju i snijeg. Kiša će do večeri padati na istoku - drugdje će postupno prestati, uz smanjenje naoblake. U četvrtak slabljenje vjetra i barem djelomice sučano, a u petak još sunčanije, ujutro uz mraz.

U srijedu će kiša najprije prestati na sjevernom Jadranu, uz razvedravanje, pad temperature te jaku i olujnu buru i tramontanu, a na jugu će kiše biti do kraja dana, ponegdje i obilnijih pljuskova. Od četvrtka pretežno sunčano, u početku još i vjetrovito, a u petak će bura i tramontana oslabjeti.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" po prvi put pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!