U ponedjeljak još pretežno sunčano te manje hladno nego tijekom vikenda

18:53 / 13.03.2022.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"U većem dijelu novoga tjedna napokon će mnogi imati željenu toplinu uz barem djelomice sunčano vrijeme, na Jadranu u početku umjereno jugo.

Od srijede raste vjerojatnost za mjestimične slabe oborine, a hoće li kraj tjedna obilježiti ponovno hladnije vrijeme, za preciznije prognoze još valja pričekati. No prilično je izvjesno da će drugu polovinu tjedna na Jadranu obilježiti bura, od petka jaka, na udare i olujna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju dulje emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" komentirala je biometeorološke prilike sljedećih dana:

"I dok će mnogima odgovarati toplije vrijeme, s jačanjem jugozapadnjaka i postupnim padom tlaka u utorak slijede nepovoljnije biometeorološke prilike, osobito u unutrašnjosti. One će se brzo poboljšati, ali u nastavku tjedna zadržat će se promjenjivije vrijeme. Rekli bismo, pravo proljetno."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u ponedjeljak još pretežno sunčano te manje hladno nego tijekom vikenda

Dunja  Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "Slavoniji, Baranji i Srijemu tjedan će početi sunčanim vremenom. Jutro i dalje hladno uz najnižu temperaturu oko -5 °C, dok će danju biti toplije nego u nedjelju, oko 13 °C.

Još malo toplije danju te manje hladno ujutro bit će u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će sunčano, poslijepodne umjerenu naoblaku, uglavnom onu visoku, koprenastu.

Oblaka će biti i u Gorskom kotaru te na dijelu sjevernog Jadrana, ali i dalje uz dojam sunčanog vremena. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a uz obalu će ujutro biti slabe bure, prema otvorenom moru i juga. Noć i jutro i dalje hladni, u gorskim krajevima i unutrašnjosti Istre uz najnižu temperaturu zraka između -6 i -3 °C. Najviša dnevna u gorju oko 10 °C, u Istri i uz more između 12 i 14 °C.

Još malo toplije danju bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, ali će osobito u zaobalju jutro i dalje biti hladno. Prevladavat će sunčano, ujutro uz obalu uz slabu buru, danju jugozapadni vjetar, prema otvorenom i jugo.

Jugo će puhati i na južnom Jadranu, uz većinom malo valovito more. Uz većinom sunčano vrijeme najviša temperatura zraka bit će između 13 i 15 °C."

Slijede topliji, ali i oblačniji dani

"U utorak još toplije, ali i oblačnije, uz jačanje jugozapadnog vjetra, pa će u srijedu i jutarnja temperatura biti zamjetno viša. Uz djelomice sunčano vrijeme, više oblaka bit će sredinom tjedna, kada je mjestimice moguća i kiša.

Na Jadranu djelomice sunčano i toplije, uz jugozapadnjak i jugo. Oblačnije u srijedu, a uglavnom na širem riječkom području može pasti malo kiše. U noći na četvrtak zapuhat će bura koja će se proširiti na veći dio obale i jačati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!