Ni na Valentinovo s hladnoćom nije gotovo

13.02.2021.

19:58

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Na dan zaljubljenih vremenske prilike polako će se smirivati, no i dalje će biti hladno, ponegdje i uz lepršanje pahulja, na Jadranu i razmjerno vjetrovito pa će mnogima ipak biti ugodnije u toplome.", najavila je u HRT-ovim emisijama "Vrijeme" Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a te dodala: "U idućem će tjednu hladnoća popustiti, a i vjetar će oslabjeti. Ponedjeljak će biti sunčan, a od utorka ponovno porast naoblake, od srijede i povećanje vjerojatnosti za povremeno ponegdje malo kiše."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koji će biti u manje  zimskom ozračju od subote. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", koja se emitira u subotu poslijepodne na HTV1, a i agrometeorološka prognoza, koju za nedjeljne "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju većinom malo manje hladno, ali na Jadranu još prilično vjetrovito

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno oblačno, zatim će se razvedriti, uz umjeren sjeverni vjetar. Jutro ponovno hladno s temperaturom od -10 do -8 °C, a poslijepodne oko 2 °C.

Veći dio dana u središnjoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano vrijeme, no u noći i rano ujutro bit će oblačnije uz malo snijega, uglavnom u Pokuplju i na Banovini. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od -7 do -5 °C, a najviša oko 2 °C.

Ujutro na zapadu zemlje prolazno povećana naoblaka, u gorju mjestimice i snijeg, a snijega nošenog burom može biti i ponegdje uz obalu sjevernog Jadrana. Popodne sunčanije. U gorju će puhati umjeren do jak sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna bura, a podno Velebita u noći i ujutro mjestimice i orkanska. Temperatura zraka od -10 ujutro do -2 °C u drugom dijelu dana. Na obali i otocima ujutro blagi "minusi", a najviša temperatura od 2 do 6 °C.

Dalmacija će u nedjelju biti većinom sunčana te i dalje hladna i vjetrovita. Puhat će jaka i olujna bura, podno Biokova moguće s orkanskim udarima, zbog čega će more biti valovito i jače valovito. Temperatura većinom od -1 do 4 °C, ali u unutrašnjosti ujutro hladnije.

Podjednaka temperatura bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz jaku i olujnu buru. Još rano ujutro umjerena naoblaka, zatim razvedravanje."

Porast temperature, od srijede i vjerojatnosti za oborine

"Na Jadranu će temperatura zraka biti u osjetnom porastu, osobito dnevne vrijednosti, a bura će oslabjeti. Najviše sunčanog vremena vjerojatno će biti u u ponedjeljak, nakon čega će sa zapada pristizati sve više oblaka, u srijedu i mjestimična kiša.

I na kopnu će srijeda biti najoblačnija, ponegdje s oborinom, a iako će u ponedjeljak sunca biti u izobilju, zbog vedre i tihe noći, jutro će biti najhladnije. Zatim će temperatura porasti.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!