U srijedu ponegdje kiša, u gorju i snijeg, poledica, jugo, bura

13.12.2022.

16:57

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih dana promjenjivo i nestabilno s kišom, osobito na Jadranu i u obliku izraženijh pljuskova, a u unutrašnjosti će mjestimice povremeno biti i snijega, pri čemu je moguća i poledica, osobito u petak i subotu. Na Jadranu će puhati uglavnom umjereno i jako jugo te južni vjetar, a u subotu bura koja će u nedjelju oslabjeti. Od nedjelje sunčanije i uglavnom suho.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT-ovu emisiju Vrijeme uoči Dnevnika u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može vidjeti i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu pretežno oblačno, ponegdje kiša, u gorju i snijeg, poledica, jugo, bura

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U srijedu na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno, povremeno s kišom. U gorskim krajevima oborine na granici kiše i snijega, koje se mogu smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Jutarnja temperatura od -7 do -5 °C, uz obalu između 3 i 6 °C. Najviša dnevna od 2 do 4 °C, na moru između 8 i 11 °C.

I u Dalmaciji pretežno oblačno s kišom, osobito navečer i u obliku izraženih pljuskova. Puhat će umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 1 do 3 °C, na moru između 6 i 8 °C. Najviša dnevna od 8 do 10 °C, uz obalu između 12 i 15 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenjivo i pretežno oblačno vrijeme, često s kišom, pa i u obliku pljuskova. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo.

U istočnim krajevima unutrašnjosti
djelomice sunčano. Više oblaka navečer, kada mjestimice može biti i kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2 °C, a najviša dnevna između 1 i 3 °C.

Malo niže vrijednosti temperature, osobito jutarnje, bit će u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne većinom oblačno, povremeno uz mogućnost slabih oborina na granici kiše i snijega. Poslijepodne u sjevernim krajevima kraća sunčana razdoblja."

Do subote povremene oborine

"U četvrtak u unutrašnjosti djelomice sunčano. Navečer naoblačenje, pa će u petak i subotu biti promjenjivo i pretežno oblačno s kišom i susnježicom, a može biti i prehladne kiše koja može stvarati poledicu. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu
promjenjivo i nestabilno, često s kišom, mjestimice moguće i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, a u subotu će okrenuti na olujnu buru.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!