U utorak pretežno sunčano i danju vrlo toplo

12.09.2022.

20:12

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Prije još jedne promjene vremena, utorak će biti mnogima ugodan i sunčan rujanski dan, u unutrašnjosti sa svježim jutrom i mjestimičnom maglom.

Jačanjem jugozapadnjaka i juga od srijede sve toplije, ali i oblačnije. Već u četvrtak mjestimice će biti kiše, pa i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu. Glavnina oborine vrlo vjerojatno u petak i subotu, kada bi ponegdje opet mogla pasti veća količina kiše, a temperatura zraka osjetno se sniziti.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A zbog osjetne promjene vremena u drugom dijelu ovoga tjedna DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak pretežno sunčano i danju vrlo toplo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu obilje sunčana vremena. Povremeno će biti male i umjerene naoblake, a ujutro uz rijeke ponegdje i kratkotrajne magle. Zbog vedrine zrak će se noću jače ohladiti pa će jutro biti svježe, uz 10 do 12 °C.

Svježe jutro i u središnjoj Hrvatskoj, a ponegdje i kratkotrajna magla. No dan će proteći sunčano, s povremeno umjerenom naoblakom, pa će dnevna temperatura porasti na 25 do 27 °C.

I u gorskom području i na sjevernom Jadranu utorak većinom sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Popodne će mjestimice zapuhati umjeren jugozapadni vjetar. Danju će biti toplo i vrlo toplo uz najvišu temperaturu zraka od 24 do 28 °C.

U Dalmaciji sunčano, tek ponegdje s ponekim oblakom na nebu. Nakon mjestimične bure, popodne će zapuhati umjeren jugozapadni, prema otvorenom moru i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 17 do 20 °C, u unutrašnjosti i niža, a danju od 27 do 29 °C.

Podjednaka vremenska situacija i na krajnjem jugu Hrvatske. Bit će sunčano, ujutro ponegdje uz umjerenu buru, a popodne sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Danju vrlo toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka između 27 i 29 °C."

Još toplije, ali od četvrtka i nestabilnije

"Idućih dana temperatura će na kopnu osjetno porasti. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar. Sa zapada će stizati i sve više oblaka, pa već u četvrtak u gorju i središnjoj Hrvatskoj lokalno može biti pljuskova i grmljavine, moguće čak i izraženih. U petak većinom oblačno s čestom grmljavinom i lokalno obilnom kišom, a sa sjevernim vjetrom stizat će sve svježiji zrak.

Na Jadranu u početku još podosta sunčanih sati i ugodno toplo vrijeme. Predstojeću promjenu vremena već u srijedu će nagovijestiti jačanje juga. S postupnim naoblačenjem u četvrtak stižu i pljuskovi s grmljavinom, najprije na sjeverni dio, a u petak će ih biti duž cijele obale. U kratkom vremenu ponegdje će pasti obilna kiša, a vrlo vjerojatno je i grmljavinsko nevrijeme.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!