U subotu promjenjivo i razmjerno svježe, česta kiša i grmljavina

12.08.2022.

15:49

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Razmjerno svjež drugi tjedan kolovoza završit će uz promjenjivu naoblaku i lokalne nestabilnosti, kojih će najviše - ponegdje i izraženijih - biti u najsvježiju subotu, tijekom koje će, nakon dugo vremena, vrućina izostati i u većini mjesta na Jadranu.

Iako ni u novome tjednu neće biti stabilno, uz sve više sunčanih sati i južinu, temperatura će rasti pa će gotovo posvuda ponovno biti vruće.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala i upozorila na moguće nevolje u prometu tijekom mnogima produljenog vikenda zbog blagdana:

"Prije novog zatopljenja, tijekom vikenda putnicima će vjerojatno odgovarati izostanak vrućine i sparine, ali ne i kiša i mokri kolnici. Budite oprezni u prometu! Dodatne zastoje i gužve mogli bi stvarati i pljuskovi s grmljavinom, lokalno i izraženiji."

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu promjenjivo oblačno i razmjerno svježe, česta kiša i grmljavina

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Subota će u istočnoj Hrvatskoj proteći uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme, uglavnom u prvom dijelu dana s mjestimičnom kišom i grmljavinom, a popodne i kraćim sunčanim razdobljima. Temperatura danju uglavnom od 23 do 26 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
promjenjivo oblačno, a povremena mjestimična kiša izglednija je u prvoj polovini dana, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Najveća vjerojatnost izostanka pljuskova je u Međimurju i sjevernoj Podravini. Dnevna temperatura bit će niža nego u petak - većinom od 24 do 26 °C.

Na djelomice sunčanom sjevernom Jadranu pljuskovi s grmljavinom bit će rijetki i izgledniji u drugom dijelu dana. U gorju manje sunčanih razdoblja, a kiša češća. Puhat će većinom umjerena bura, ujutro pod Velebitom ponegdje i jaka, s olujnim udarima.

Promjenjiva naoblaka te pljuskovi i grmljavina izgledni su i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Bit će češći popodne, kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme te prolazno pojačan vjetar. Zapuhat će umjerena bura, popodne i sjeverozapadni vjetar. Nakon dugotrajnog razdoblja vrućine, dnevna temperatura bit će uglavnom niža od 30 °C.

I na jugu Hrvatske nestabilno uz pljuskove s grmljavinom, lokalno jače izražene te praćene pojačanim vjetrom, osobito ujutro te ponovno popodne. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne i sjeverozapadni vjetar, a dnevna temperatura bit će niža nego u petak."

Sunčanije i toplije, ali i dalje nestabilno

"Ni idućih dana na kopnu neće biti posve stabilno. Iako će u mnogim mjestima izostati, mogućnost slabe kiše ili kratkotrajnog pljuska ne može se zanemariti ni u nedjelju, a u noći na utorak ni u južnijim krajevima. Sunčanih razdoblja bit će sve više pa će rasti i temperatura zraka. Tako će u ponedjeljak, kad zapuše jugozapadnjak, opet danju biti vruće.

I na Jadranu podosta sunčana vremena. Poneki neverin još je u nedjelju moguć na jugu, a u noći na utorak i na sjevernom dijelu. Nakon umjerenog sjeverozapadnog vjetra od ponedjeljka će puhati južni i jugozapadni te jugo. Temperatura zraka će rasti pa će danju ponovno biti većinom vruće.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!