U četvrtak promjenjivo i razmjerno svježe

12.05.2021.

21:20

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Promjenjivo oblačno uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom - jedan je od najsažetijih i najtočnijih opisa vremenskih prilika od ove srijede do sljedećega utorka.", prognozirao je i komentirao Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" te posljednji - o novostima u agrometeorološkom dijelu.

U četvrtak promjenjivo i razmjerno svježe

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno, uglavnom poslijepodne povremeno kiša, pa i u obliku pljuskova za koje je najmanja vjerojatnost u Srijemu. Vjetar umjeren zapadni i jugozapadni s kojim će temperatura od oko 12 °C porasti do oko 20 °C sredinom dana.

I u središnjoj Hrvatskoj promjenjivo, na sjeveru i pretežno oblačno. Povremeno kiša, a uglavnom poslijepodne pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab ili umjeren jugozapadni. Danju još malo svježije nego u četvrtak, između 17 i 19 °C.

Mjestimična povremena kiša bit će česta na širem riječkom području i u Gorskom kotaru, gdje bi sunčana razdoblja mogla posve izostati. U gorju ujutro oko 9 °C, danju od 10 do 15 °C. Na ujutro ponegdje valovitom moru sjevernog Jadrana, između 16 i 18 °C.

U Dalmaciji promjenjivo. Sunčana razdoblja na sjevernom dijelu, a pljuskovi na jugu i u unutrašnjosti. Puhat će umjeren jugozapadnjak i jugo, a prema otvorenome moru prijepodne i jak zapadnjak.

Na krajnjem jugu Hrvatske nestabilno, s pljuskovima i grmljavinom, ali i sunčanim razdobljima s kojima će uz umjereno jugo i jugozapadnjak temperatura od jutarnjih 14 °C danju porasti do između 18 i 20 °C."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"U petak malo kiše može pasti posvuda na kopnu, u subotu uglavnom samo lokalno, a u nedjelju većinom na istoku, dok su suha razdoblja izgledna u ostatku unutrašnjosti. Vjetar će biti slab ili povremeno umjeren, većinom jugozapadni.

Idućih dana ni na Jadranu neće biti stabilizacije pa će uz promjenjivu naoblaku povremeno padati kiša, obilnija na jugu u subotu, no bit će i suhih i sunčanih razdoblja, osobito u petak na srednjem Jadranu i u nedjelju u Dalmaciji. Puhat će uglavnom umjereno jugo te zapadni i povremeno sjeverozapadni vjetar.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!