Ponedjeljak na moru sunčan, bura pa maestral, sjevernije oblačnije, magla

12.02.2023.

20:49

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"U većem dijelu novoga tjedna bit će barem djelomice sunčano vrijeme, na Jadranu još samo u ponedjeljak ujutro uz ponegdje jaku buru, zatim noću i ujutro burin, danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Ujutro na kopnu i dalje hladno, pri tlu uz mraz, od utorka i česta magla, lokalno moguće i dugotrajna pa će najviša dnevna temperatura zraka ovisiti o tome koliko će se zadržati magla. U noći i ujutro magle može biti i mjestimice na obali.", sažeta je tjedna vremenska prognoza Kristine Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a emitirana u HRT-ovoj emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila njezina kolegica Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-:

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Ponedjeljak na moru sunčan, bura pa maestral, sjevernije oblačnije, ujutro magla

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, ujutro mjestimice moguću i maglu. Vjetar većinom slab sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka oko -2 °C, a najviša do 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
podjednake vrijednosti temperature, ali uz češću maglu nego na istoku. No u nastavku dana barem djelomice sunčano.

Na zapadu zemlje sunčanije vrijeme, ali ujutro mjestimice umjerena naoblaka, ponegdje i magla te mraz, uglavnom u gorju. Duž obale sjevernog Jadrana umjerena i jaka bura postupno će slabjeti te okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 5 °C u gorju do 13 °C na otocima.

U Dalmaciji
poslijepodne i 15 °C, uz obilje sunčana vremena. Nakon bure, u drugom će dijelu dana prema otvorenom moru puhati do umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni.

Podjednako na krajnjem jugu Hrvatske, pa će more biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 8 °C, u zaobalju niža, a najviša uz vedrinu od 13 do 15 °C".

I u nastavku tjedna razmjerno stabilno


"Stabilni vremenski uvjeti i u nastavku radnog dijela tjedna. Od kontinentalnih krajeva najviše sunčanih sati bit će u unutrašnjosti Dalmacije, a u sjevernijim nizinama i kotlinama valja računati na maglu. Lokalno bi se mogla zadržati i veći dio prijepodneva te onemogućiti znatniji porast temperature zraka. Jutra i dalje hladna. Blagih jutarnjih "minusa" može još biti uglavnom u unutrašnjosti Istre.

Duž obale i na otocima najniža temperatura zraka većinom između 3 i 9 °C. Prevladavat će vedrina uz slab do umjeren burin noću, a danju sjeverozapadnjak. Zbog slabog vjetra i na moru raste vjerojatnost za noćnu i jutarnju maglu, osobito na zapadnoj obali Istre.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!