18:36 / 12.11.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U subotu u većini krajeva barem malo kiše, na Jadranu i uz njega i obilnije

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Jesensko vrijeme, relativno toplo, s čestom maglom, niskim oblacima, rosuljom i slabom kišom u kopnenom će se području nastaviti i početkom vikenda. Uz umjeren sjeverozapadnjak u nedjelju i ponedjeljak magle će biti manje, a sunčanih razdoblja više, bar prolazno jer sredinom tjedna izgledno je novo naoblačenje i opet kiša.

Na Jadranu promjenjivo što znači da će biti više sunčanih razdoblja nego na kopnu, ali i više kiše - lokalno moguće i obilnije, osobito u Dalmaciji. Izmjenjivat će se umjereno do jako jugo i umjerena i jaka bura. Bura će na sjevernom dijelu zapuhati potkraj nedjelje, a olujni udari podno Velebita vjerojatno će stvarati probleme u prometu."
, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

A o klimatskim promjenama govorit će se i u "Nedjeljom u 2":

U subotu u većini krajeva barem malo kiše, na Jadranu i uz njega i obilnije

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do pretežno oblačno. Jutarnja magla neće se dugo zadržavati i sredinom će dana biti sunčanih razdoblja što će zasigurno mnogima popraviti raspoloženje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Ujutro oko 4 °C, u Podravini bi ponegdje moglo biti hladnije, a danju toplije nego u petak - do 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj prijepodne magla, danju promjenjivo, na sjeveru i pretežno oblačno. Ujutro rosulja, a popodne i navečer mjestimice kiša, većinom slaba. Danju će biti malo toplije, uglavnom od 10 do 12 °C.

Podjednako toplo bit će popodne i u oblačnom gorju, gdje će slaba kiša biti česta. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a kiše će biti već u noći s petka na subotu. Zapuhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar.

U Dalmaciji umjereno, prema otvorenome, malo do umjereno valovitome moru - i jako jugo. Bit će promjenljivo, lokalno u kraćem vremenu može pasti veća količina kiše, ponajviše potkraj subote i u noći na nedjelju i to na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura od 10 °C u unutrašnjosti do 15 °C na moru, a najviša dnevna između 15 i 18 °C.

Unatoč promjenljivoj naoblaci prijepodne će na krajnjem jugu Hrvatske biti uglavnom suho, a kišu valja očekivati potkraj dana. Vjetar slab do umjeren istočni i jugo, a temperatura, ujutro od 10 do 15 °C, danju do 19 °C."

Sljedećih dana promjenjivo


"Na kopnu idućih dana umjereno do pretežno oblačno, povremeno kiša, uglavnom u gorju i na zapadu, i to najčešće slaba. U nedjelju i ponedjeljak puhat će umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar s kojim će stići malo svježiji zrak. Sa slabljenjem vjetra u utorak opet će biti učestalija jutarnja magla. Temperatura se neće bitnije mijenjati.

Na Jadranu promjenjivo, povremeno s kišom. Iako nigdje nisu zajamčena - bit će i suhih razdoblja, osobito na sjeveru u relativno vjetroviti ponedjeljak tijekom kojega će do tada umjereno i jako jugo duž većeg dijela obale zamijeniti bura s olujnim udarima. Već u utorak s jugom s juga stižu novi oblaci i kiša.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!