U subotu većinom vedro, ali razmjerno hladno, uz slabljenje bure

11.03.2022.

17:50

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Kao i petak, i vikend će biti pretežno sunčan i razmjerno hladan. Ponegdje u gorju jutarnja temperatura zraka bit će i oko -10 °C. Već od nedjelje će danju biti toplije, no osjetni porast temperature slijedi tek sredinom sljedećega tjedna, kada će zapuhati umjeren jugozapadnjak s kojim će ponegdje stići i kiša. Na Jadranu će se tada, unatoč oblacima, vjerojatno zadržati suho vrijeme te će u srijedu ponovno zapuhati bura. Valja spomenuti kako će niskih oblaka, moguće i sumaglice i magle, ponegdje biti već u nedjelju, u manjoj mjeri i ponedjeljak, i to uglavnom prema otvorenome moru i otocima.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju dulje emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala:

"Mnogi se već pomalo žale na hladnoću, no ne dajte da vam ona pokvari planove za vikend. Biometeorološke prilike bit će povoljne u cijeloj zemlji, pa uz prikladno odijevanje i ako vam to zdravlje dopušta, boravak u prirodi može biti poticajan za dobro raspoloženje." 

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u subotu sunčano, većinom i vedro, ali razmjerno hladno, uz slabljenje bure

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "I u subotu se u Slavoniji, Baranji i Srijemu nastavlja hladnoća, posebice ujutro. Najniža temperatura zraka bit će od -8 do -5 °C. Danju sunčano, samo sredinom dana prolazno umjerena naoblaka. Uz uglavnom slab istočni i jugoistočni vjetar temperatura će porasti do 6 °C.

Podjednako i u sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. Noćna će vedrina i slab vjetar ili pak potpuni njegov izostanak, pogodovati hladnom jutru i najnižoj temperaturi između -8 i -6 °C.

Još niže vrijednosti u gorju - u nekim mjestima živa u termometru spustit će se i do -10 °C, dok će duž obale sjevernog Jadrana ujutro biti između 0 i 4 °C. Jutarnju će buru, podno Velebita ponegdje i jaku, navečer zamijeniti slab i umjeren istočnjak i jugoistočnjak. Uz sunčano će vrijeme najviša temperatura zraka biti od 2 °C u gorju do 10 °C na obali.

Obilje sunčana vremena i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Nakon umjerene bure, sredinom dana slab i umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar, pa će more biti malo i umjereno valovito. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti oko -5 °C, uz more između -1 i 3 °C, a najviša dnevna oko 10 °C.

Hladnije od prosjeka za ovaj dio ožujka bit će i na krajnjem jugu Lijepe Naše, također uz prevladavajuću vedrinu, te ujutro umjerenu buru, poslijepodne slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar."

Toplije, ali i dalje razmjerno hladno

"Sljedećih će dana temperatura zraka polako rasti, no ujutro još u kopnenom području i dalje valja računati na mraz, osobito u nedjelju. Nakon sunčanog i mnogima idiličnog vremena, od utorka postupno naoblačenje uz umjeren jugozapadni vjetar.

I na Jadranu sve toplije, u utorak i oblačnije, najprije na sjevernom dijelu. Do tada pretežno sunčano, čak i vedro, ali prema otvorenom moru i otocima mjestimice niski oblaci, moguće i sumaglica i magla. Vjetar slab i umjeren, većinom jugoistočni i jugozapadni.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!