Nedjelja oblačnija, većinom toplija, na kopnu mjestimice oborine, bura jača

11.02.2023.

20:32

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"U nedjelju u unutrašnjosti većinom oblačno, povremeno uz mogućnost slabih oborina na granici kiše i snijega koje se mogu smrzavati u dodiru s tlom, dok će na Jadranu biti suho i sunčanije, uz promjenjivu naoblaku, te ponegdje jaku i olujnu buru.

Od ponedjeljka posvuda stabilnije - pretežno sunčano i toplije, osim ponegdje po nizinama unutrašnjosti, gdje će biti dugotrajne magle. Bura će oslabjeti pa će prevladavati slab sjeverozapadni vjetar.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremilo mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U nedjelju oblačnije i većinom toplije, na kopnu ponegdje slabe oborine, na moru bura

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju na istoku Hrvatske većinom oblačno, povremeno uz mogućnost slabih oborina, uglavnom kiše koja se može smrzavati na tlu. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka osjetno viša od subotnje, uglavnom od -2 do 0 °C, a najviša dnevna između 8 i 10 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti umjereno i pretežno oblačno povremeno uz mogućnost slabih oborina na granici kiše i snijega, koje mogu stvarati poledicu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

U gorskim krajevima
većinom oblačno, povremeno uz mogućnost slabih oborina koje se i ovdje mogu smrzavati na podlozi. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od -6 do -3 °C, uz obalu između 0 i 3 °C. Najviša dnevna od 5 do 7 °C, na moru između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji
promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice na udare i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 0 °C, uz obalu između 4 i 7 °C. Najviša dnevna uglavnom između 10 i 14 °C.

Na jugu Hrvatske
- u nedjelju našem najsunčanijem području, podjednaka temperatura zraka. Puhat će umjerena i jaka bura i tramontana."

Početkom tjedna stabilno i toplije


"Od ponedjeljka u unutrašnjosti stabilno - pretežno sunčano i uglavnom suho, ujutro mjestimice s maglom, koja se može i dulje zadržati. Dnevna temperatura bez veće promjene.

Na Jadranu
većinom sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom, i to uglavnom na sjevernom dijelu. Bura će u ponedjeljak oslabjeti i u utorak prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!