08:38 / 11.11.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U petak još većinom suho, uz sunčana razdoblja, maglu, niske oblake

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Niskih oblaka i magle u unutrašnjosti će biti i u petak, koji će na Jadranu još biti razmjerno povoljan, iako uz malo kiše gdjegod u Dalmaciji.

Od subote u većini krajeva povremena kiša, na Jadranu lokalno moguće obilnija i praćena grmljavinom - u subotu na sjevernom dijelu, a u nedjelju na srednjem i južnom dijelu, uz često jako jugo. Istodobno će u nedjelju u većini unutrašnjosti zapuhati umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu i jaka bura, koja će se tijekom ponedjeljka u slabijem obliku proširiti prema jugu i pridonijeti prolaznom razvedravanju.

No, već od većinom hladnijeg utorka ponovno se povećava vjerojatnost oblačnijeg i kišovitijeg vremena.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala i promovirala:
"Iako nam ovogodišnja jesen pokazuje svoju uobičajenu ćud, čak i bez neke iznimne topline, koje nije bilo ni u razmjerno hladnom listopadu, globalno zatopljenje i klimatske promjene itekako su na djelu. Ako ste propustili neku objavu na HRT-u posljednjih tjedana - pogledajte ih sve u internetskom Meteokutku HRT-a, gdje se nalazi i najava "klimatskog" gostovanja u "Nedjeljom u 2"."


U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U petak još većinom suho, uz sunčana razdoblja, ponegdje i maglu i niske oblake

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, mjestimice i uz maglu. Od sredine dana kraća sunčana razdoblja najvjerojatnija su u Podunavlju. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 0 do 3 °C, pa pri tlu ponovno uz mogućnost slabog mraza, a najviša oko 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno i tmurno, ponegdje s dugotrajnom maglom i rosuljom. Vjetar uglavnom slab. Ujutro temperatura od 3 do 5 °C, danju do 9 °C.

Obilje oblaka i mjestimične magle bit će i u gorskim predjelima, a popodne djelomično razvedravanje. Na sjevernom Jadranu sunčanije, uz većinom slab vjetar, prema otvorenom moru ponegdje i umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura od 2 °C u unutrašnjosti do 14 °C na otocima. Najviša od 10 do 12 °C u gorju te od 16 do 18 °C na obali.

Danju u Dalmaciji ponegdje još toplije, iako će oblaka biti više i mjestimice će pasti malo kiše, uglavnom popodne. Ujutro uz obalu slab do umjeren burin, zatim slab vjetar promjenjiva smjera.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, pa će more biti mirno ili malo valovito. Naoblaka promjenljiva, a ponegdje može pasti i koja kap kiše. U noći na subotu zapuhat će jugo. Najniža temperatura od 10 u zaobalju do 15 °C na otocima, najviša oko 19 °C."

Za vikend kišovitije i vjetrovitije, pa u ponedjeljak prolazno sunčanije

"Za vikend će na kopnu biti pretežno oblačno, u subotu još ponegdje s maglom. Kiša će najprije padati u gorju te unutrašnjosti Dalmacije, a u nedjelju, kada zapuše umjeren sjeveroistočni vjetar, u većini krajeva. U ponedjeljak prestanak kiše i djelomično razvedravanje.

I na Jadranu će na početku radnoga tjedna biti sunčanije i uglavnom suho. No za vikend promjenjivo. S umjerenim i jakim jugom stizat će i kišonosni oblaci. Lokalno je moguća obilnija kiša te grmljavina - u subotu na sjevernom Jadranu, a u nedjelju u Dalmaciji. Potkraj vikenda jugo će na sjeveru okretati na buru koja će u ponedjeljak zahvatiti cijelu obalu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!