U srijedu pretežno sunčano i razmjerno hladno, i dalje uz buru

11.01.2022.

15:37

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Premda će sljedećih dana bura na Jadranu slabjeti, olujni pa i orkanski udari stvarat će probleme još i u srijedu, ponegdje i četvrtak, a u petak će okrenuti na sjeverozapadnjak. Na kopnu će slabljenje vjetra omogućiti pad noćne i jutarnje temperature zraka koja će u mnogim mjestima najniža najvjerojatnije biti u četvrtak ujutro.

Uz obilje sunčanog vremena dnevna će temperatura rasti pa će najtoplije u većini krajeva biti u petak. No, jutra će i dalje biti razmjerno hladna, s "minusima" uglavnom na kopnu.

Za vikend raste vjerojatnost i za mjestimičnu maglu i niske oblake, u ponedjeljak i za mjestimice malo kiše.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U srijedu pretežno sunčano i razmjerno hladno, i dalje uz buru

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "I u srijedu će olujni i orkanski udari bure pod Velebitom stvarati probleme, no u drugom dijelu dana vjetar će na sjevernom Jadranu postupno slabjeti. More će stoga biti valovito i jače valovito. Prevladavat će sunčano, ujutro u Lici mjestimice s više oblaka, a još može pasti i pokoja pahulja. U gorju i danju hladno, jer temperatura neće porasti iznad 0 °C. Na sjevernom Jadranu većinom između 3 i 8 °C.

Vjetrovito
vrijeme nastavlja se i u Dalmaciji. Bura će biti jaka s olujnim udarima. Prema večeri postupno će slabjeti. Zbog nje će more biti valovito i jače valovito. Prevladavat će sunčano, u unutrašnjosti mjestimice s umjerenom naoblakom. Dnevna temperatura od 6 °C u unutrašnjosti do 12 °C na obali.

Podjednako pretežno sunčano i vjetrovito i na jugu Hrvatske, dok će u zaobalju mjestimice biti više oblaka. Umjerena i jaka bura s olujnim udarima krajem dana će slabjeti. More valovito i jače valovito. Temperatura zraka između 6 i 12 °C.

U noći će se razvedriti na istoku Hrvatske, pa će srijeda biti sunčana. Samo prijepodne u Posavini i zapadnom Srijemu može biti više oblaka. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Temperatura zraka od -5 do -3 °C, danju oko 0 °C.

Sunčano će i dalje prevladavati u središnjoj Hrvatskoj, mjestimice uz umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura ujutro od -5 do - °C3, a danju od 0 do 3 °C."

I sljedećih dana stabilno

"I idućih dana na kopnu većinom sunčano. Uz povremene prodore manjih količina vlažnog zraka sa sjevera - mjestimice će biti više oblaka, osobito u subotu, kada će zapuhati slab do umjeren sjeverni vjetar. Jutro će u četvrtak biti hladno, u većini krajeva s temperaturom nižom od -5 °C. No, uz dosta sunca i pritjecanje sve toplijeg zraka, prema kraju tjedna temperatura će rasti.

Na Jadranu se nastavlja pretežno sunčano. Puhat će umjerena do jaka bura, još u četvrtak mjestimice s olujnim udarima. U petak će prolazno okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Jutro u četvrtak i petak prohladno, no dnevna temperatura u porastu.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!