U subotu većinom sunčanije nego u petak, uz rjeđu kišu

09.09.2022.

18:32

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"I tijekom vikenda bi aktivnosti na otvorenom moglo ometati promjenjivo i nestabilno vrijeme s mjestimičnim pljuskovima, na Jadranu i neverama, u subotu ponajprije na sjevernom dijelu.

Idući tjedan pak, uglavnom u svom prvom dijelu, bit će stabilniji te barem djelomice sunčan, na Jadranu uz slabu i umjerenu buru i sjeverozapadni vjetar. Jutra će biti svježija, osobito u unutrašnjosti, gdje je moguća i kratkotrajna magla, a poslijepodneva sve toplija. U drugoj polovici sljedećega tjedna povećava se vjerojatnost za ponovno nestabilinije dane.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu većinom sunčanije nego u petak, uz rjeđu kišu

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: ""Vikend će mjestimice u istočnoj Hrvatskoj početi uz kišu i pljuskove, kojih bi u Posavini i Podunavlju moglo biti još i prijepodne, a zatim razvedravanje. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak, te će biti 2 do 3 °C manje toplo nego u petak.

Nakon kiše i grmljavine još tijekom noći, u središnjoj će Hrvatskoj veći dio subote biti podosta sunca. No neće biti stabilno pa kasno poslijepodne i osobito navečer ponovno treba računati na mjestimične pljuskove, ponajprije u zapadnijim predjelima. Najviša dnevna temperatura oko 25 °C, a vjetar uglavnom slab.

U gorskom području i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te i dalje nestabilno, uz dnevnu temperaturu podjednaku kao u petak. Kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji, najvjerojatnija je u noći i ujutro, te poslijepodne i navečer. Vjetar uglavnom slab promjenjiva smjera, a more malo valovito.

U Dalmaciji bi najviše sunčanog vremena i topline trebalo biti u južnijim područjima, osobito na otocima. A u prvom dijelu i sredinom dana na sjeveru i u unutrašnjosti Dalamacije izgledni su prolazni pljuskovi s grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji. Zatim će zapuhati umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenom moru sjeverozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more.

Na jugu Hrvatske u noći i ujutro još bi moglo biti ponekog pljuska s grmljavinom ili nevere. Zatim im se vjerojatnost smanjuje i prevladavat će sunčano. Zapuhat će umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak uz većinom umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura oko 27 °C."

I u nedjelju još promjenjivo pa stabilnije

"U nedjelju na kopnu još poneki pljusak ili malo slabe kiše, osobito u gorju i na istoku. Zatim stabilnije i barem djelomice sunčano, ujutro uz mogućnost kratkotrajne magle, pogotovo u utorak. Vjetar do tada slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, pogotovo u Slavoniji. U utorak najsvježije jutro, a danju toplije.

I na Jadranu, nakon još mjestimičnih pljuskova s grmljavinom u nedjelju, vrijeme se u ponedjeljak stabilizira. Prevladavat će sunčano i vrlo toplo, a zapuhat će umjerena bura, u popodnevnim satima sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!