Srijeda većinom suha i sunčana, na Jadranu i vruća, uz buru

09.08.2022.

20:43

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

Nakon mjestimične kiše u utorak, koja je barem malo ublažila posljedice dugotrajne suše, u srijedu i četvrtak bit će uglavnom suho i barem djelomice sunčano, na Jadranu i vruće, uz često umjerenu i jaku buru, mjestimice na udare i olujnu, koja će u četvrtak okrenuti na sjeverozapadni vjetar.

U petak i dane vikenda opet promjenjivije, povremeno s kišom, većinom u obliku pljuskova. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu većinom suho i barem djelomice sunčano, na Jadranu i vruće, uz buru

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U srijedu na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Više oblaka bit će ujutro i dio prijepodneva kada još ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19 °C, a najviša dnevna između 26 i 28 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti djelomice sunčano uz mjestimice umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće te vjetrovito. U gorskim krajevima djelomice sunčano. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a duž obale jaka, podno Velebita i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15 °C, uz obalu između 20 i 23 °C. Najviša dnevna od 23 do 25 °C, na moru između 29 i 31 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće. U njezinoj unutrašnjosti uz umjeren razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Puhat će jaka, mjestimice i olujna bura. Jutarnja temperatura od 20 do 22 °C, na moru između 23 i 26 °C, a najviša dnevna uglavnom od 30 do 33 °C.

Na jugu Hrvatske većinom sunčano uz vrlo toplu noć, osobito na dubrovačkom području, gdje temperatura zraka vjerojatno neće biti niža od 28 °C. Puhat će umjerena do jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak."

U četvrtak uglavnom suho pa opet promjenjivije

"U četvrtak u unutrašnjosti djelomice sunčano, samo ponegdje uz mogućnost rijetkih pljuskova. U petak i subotu promjenjivo, mjestimice s kišom - u petak više na zapadu, u subotu na istoku. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu u četvrtak većinom sunčano i uglavnom suho. U petak i subotu uz promjenjivu naoblaku ponegdje pljuskovi - u petak više na sjeveru, a u subotu na jugu. U četvrtak će bura postupno oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!